Εγκρίθηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», το γνωστό ως σχέδιο «Ηρακλής».

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΜέΡΑ 25.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αλλάξει η διαδικασία, ώστε να κληθούν φορείς –μεταξύ των οποίων και οι Τράπεζες- και να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, αμέσως μετά το τέλος των συνεδριάσεων για την έγκριση του Προϋπολογισμού, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Σχετική πρόταση έκανε ειδικότερα ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Το σχέδιο «Ηρακλής», δεν είναι σχέδιο μόνο για τις τράπεζες. Είναι σχέδιο για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε τα τελευταία χρόνια, έχοντας στερέψει η ρευστότητα από την αγορά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». Με το σχέδιο «Ηρακλής» θα δοθεί, όπως τόνισε, η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Ο υφυπουργός απάντησε και σε όσους δηλώνουν ότι την εγγύηση θα την πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος. «Ακόμη και στην απομακρυσμένη περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης, ο κίνδυνος υπάρχει στο ασφάλιστρο. Έχει δηλαδή τιμολογηθεί. Άρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Ζαββός και επισήμανε ότι ήδη οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πλήρη συμμετοχή στο σχέδιο «Ηρακλής».