(Ενημέρωση 15:30) Δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, λόγω της μη εμφάνισής τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές του Αρείου Πάγου.

Στον Άρειο Πάγο κατέφυγαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να καταγγείλουν τα όσα συμβαίνουν με τους μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν στην προανακριτική.

Πηγές του Αρείου Πάγου αναφέρουν πως δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης ενώ δεν συνιστά ποινική ευθύνη η μη εμφάνισή τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

 

Υπόμνημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο - Τι ζήτησαν

Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενων οργάνων του, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευομένων μαρτύρων, ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης", αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν, η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Την αναφορά επέδωσαν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που ερευνά τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Σπύρος Λάππας.

«Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Άρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Από εχθές, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, μιλούν για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως επιχειρεί να «κουκουλώσει» το σκάνδαλο της Novartis.

Υπενθυμίζουμε πως ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» δεν παρουσιάστηκε χθες στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της Προανακριτικής. Στη συνέχεια εκδόθηκε εντολή βίαιης προσαγωγής του μάρτυρα, με την αστυνομία να τον αναζητά, ενώ είναι πιθανό σήμερα να ζητηθεί άρσης του καθεστώτος προστασίας του.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν παράνομο το να προσαχθεί βίαια, τονίζοντας πως αποτελεί παραβίαση του νόμου που θέλει τον προστατευόμενο μάρτυρα να καλύπτεται από τη Δικαιοσύνη και μόνο ο Εισαγγελέας να έχει δικαίωμα να άρει το καθεστώς προστασίας του.

Τονίζουν πως η εξέταση των μαρτύρων πρέπει να γίνει με κουκούλα και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά φωνής, ώστε να μπορούν χωρίς φόβο να καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν.

(Ενημέρωση 16:45) Δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ η «Κελέση»-Εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Δεν παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» προκειμένου να εξεταστεί από την αντιπροσωπεία της ειδικής προανακριτικής επιτροπής που ερευνά για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.