Ευθύνες για καταστάσεις «χάους» και «ανασφάλειας» επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό.

«Σήμερα μιλάμε για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο με όσα συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες μέρες η έννοια της ασφάλειας, στην ευρεία της διάσταση, καθίσταται κρίσιμη και ουσιαστική και το μεγάλο ζητούμενο για τον κάθε πολίτη», είπε ξεκινώντας την ομιλία του και εγκάλεσε την κυβέρνηση για τις προεκλογικές υποσχέσεις περί επαναφοράς της «τάξης» και της «ασφάλειας», ενώ τελικά η χώρα βρίσκεται στα «πρόθυρα του χάους».

«Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας. Με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας. Και με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα, παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει «τη χώρα σε Φαρ Ουέστ», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και στις συγκρούσεις στα νησιά και αναρωτούμενος ποιος «έχει την ευθύνη για αυτή την εικόνα του εμφύλιου διχασμού;».

«Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτά που γίνονται, έστω ένας απ’ο σας, είτε η πολιτική είτε η φυσική ηγεσία την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα ; Νομίζετε ότι με την βία και τον αυταρχισμό μπορείτε να λύσετε προβλήματα ;», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

Σκληρά νεοφιλελεύθερο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Τόσο καιρό μας λέγατε ότι θα φέρετε αυξήσεις στις συντάξεις, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και συνέχισε: Το πίστεψαν και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις. Πού είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις; Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μικρότερη κατά 200 εκ.  το τρέχον έτος. Πώς γίνεται να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα; Εσείς νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. Αυτό κάνετε. Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού.

Καταργείται η 13η σύνταξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την υποκρισία της ΝΔ, σημειώνοντας πως πέρυσι ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς στη Βουλή για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ως μόνιμο μέτρο.

Και πρόσθεσε: Και για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε υπερψηφίσει το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ: Επιδιώξατε τότε να στρέψετε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή. «Ψευτιά, προεκλογικό φιλοδώρημα.» την αποκαλέσατε. Την ψηφίσατε βέβαια. Και παράλληλα εξαγγείλατε τότε την διατήρησή της για να μην δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Και συμπλήρωσε: Και σήμερα τη καταργείτε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν υπήρξε ποτέ, μας λέτε.

Αύξηση των εισφορών για την πλειοψηφία

Για το θέμα των εισφορών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι εισάγετε την αποσύνδεση των εισφορών από το πραγματικό εισόδημα.

Και πρόσθεσε: Άρα ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές. Έχοντες και μη έχοντες στο ίδιο τσουβάλι. Οι εισφορές αυξάνονται για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 20%., δηλαδή 35 ευρώ το μήνα ή 420 ευρώ το έτος συνολικά. Η κατώτατη εισφορά από 185 ευρώ σκαρφαλώνει στα 220 ευρώ.

«Να οδηγήσουμε στην έξοδο την κυβέρνηση της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού»

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως στο τέλος της μέρας, ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η μεσαία τάξη, με δημοκρατικά αντανακλαστικά συγκροτούν την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στην έξοδο μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνησης της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού. Και κατέληξε: Και σε διέξοδο προοδευτικό και δημοκρατικό τον τόπο και τον λαό.