«Τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών να φουντώνει για την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε μείζονες κρίσεις, σπεύδετε να δώσετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Δεν δείχνετε όμως τα ίδια αντανακλαστικά για τα θέματα που αφορούν τις ζωές των Ελλήνων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στη Βουλή. (update) Απάντηση της κυβέρνησης μέσω του κ. Πέτσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει σήμερα να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια εθνικής εμβέλειας για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν βάσει νόμου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έτσι, σε μια περίοδο που τα κανάλια αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εμφανίζεται σαν «τοκογλύφος», «για να τους δώσετε λεφτά για τα πάρετε πίσω σε ψέμα, προπαγάνδα και συκοφάντηση όσων σας κάνουν κριτική». 

Χαρακτήρισε αυτό ως «βαθύτατα προσβλητικό για τους πολίτες και βαθύτατα προκλητικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία», την ώρα που «η οικονομία καταρρέει, η πανδημία σας έχει ξεφύγει και πέφτετε από τη μία αντίφαση στην άλλη, που παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμη και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου, που η ανασφάλεια κυριεύει τη πλειοψηφία των πολιτών».

Τόνισε ότι μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ένα ευρώ να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία με εκπαιδευτικούς, τις δημόσιες συγκοινωνίες», ενώ, αντίθετα, «τους κουνάτε το δάκτυλο και δίνετε και άλλα λεφτά στα ΜΜΕ, πάλι χωρίς όρους και κριτήρια, προφανώς γιατί έχετε ανοίξει μια φάμπρικα, γιατί βρίσκεστε σε πανικό και αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας και εφόσον δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, αυτό που θέλετε είναι να εκβιάζετε τα ΜΜΕ για να αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα». 

Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι για 4 ημέρες μετά την καταστροφή από τον Ιανό, δεν είχε πάει κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα, ούτε η δημοτική και η περιφερειακή αρχή και ότι ο πρωθυπουργός πήγε την Τρίτη «σαν κλέφτης». Πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μετά υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, κατεστραμμένες υποδομές, οι εργασίες αποκατάστασης γίνονται με ρυθμό χελώνας και η επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς θα είναι για καιρό αδύνατη και στην καλύτερη περίπτωση προβληματική. 

Επίσης, μετέφερε ότι το πρώτο κύμα οργής των πολιτών όπου εισέπραξε κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, ήταν απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση και το δεύτερο απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, που δεν πήγαν εκεί να «δείξουν τις πληγές» προκειμένου να «κινητοποιηθεί η κυβέρνηση». «Ποιος μιλάει για την Καρδίτσα σήμερα, δέκα μέρες μετά;», αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός «θα πάρει η μπάλα και τις κυβερνητικές επιλογές». 
Για «ίδιο κυνισμό και ίδια αδιαφορία» και στη διαχείριση  της πανδημίας έκανε λόγο στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού, τόνισε ότι αυτό που μας είπε είναι «ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα φταίνε οι πολίτες. Ο ίδιος δεν θα έχει καμία ευθύνη». 

«Η ευθύνη του ήταν μόνο όταν τράβηξε χειρόφρενο, την ώρα που το ίδιο έπρατταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Τώρα που επτά μήνες έχει αφήσει το ΕΣΥ ανοχύρωτο, που άνοιξε τον τουρισμό χωρίς πρωτόκολλα υγειονομικά για το χατίρι της TUI και των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, που έχει αφήσει τους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη. Ευθύνη έχουν μόνο οι πολίτες», υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση από τη μια για «ανευθυνότητα» και από την άλλη για «συκοφάντηση των πολιτών» και κυρίως των νέων.

Επαναλαμβάνοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία (5% λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές σε σχέση με πέρυσι) και σε σχολεία (20.000 λιγότεροι αναπληρωτές), αλλά και για τη μη αύξηση δρομολογίων, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η μη συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους, αλλά και ο διπλασιασμός του κόστους των ιδιωτικών ΜΕΘ για το δημόσιο, δείχνουν ότι η προτεραιότητα της κυβέρνηση αντί να είναι η ενίσχυση «της παρέμβασης του κράτους, του δημόσιου συστήματος υγείας, της έννοιας του δημόσιου χώρου» για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, είναι η εξυπηρέτηση του «κέρδους» των «φίλων και των γνωστών» και των «κλινικαρχών». «Για κάποιους λεφτά υπάρχουν, για κάποιους άλλους δεν υπάρχουν», τόνισε. 

«Οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν άμεση δράση για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και εσείς τι κάνετε; Εσείς το μόνο που κάνετε είναι να βρίζετε τους νέους και να κλείνετε τα περίπτερα. Ας συγκρίνουν οι πολίτες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «έχετε μετατρέψει τη διαχείριση της πανδημίας σε blame game», κάτι που χαρακτήρισε ως «σχέδιο» για να στραφεί το ένα κομμάτι της κοινωνίας, απέναντι στο άλλο. 

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας, απηύθυνε έκκληση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να πάρει πίσω το μοίρασμα των δύο εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, γιατί είναι «ντροπή για τη δημοκρατία». Έκκληση όμως απηύθυνε και στα ΜΜΕ να μην πάρουν αυτά τα χρήματα, να τα δώσουν στο ΕΣΥ ή στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «συνεχάρη» την κυβέρνηση για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του και στο οποίο, όπως είπε, «χαιρετίζουν μαζί, τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική κυβέρνηση την ιστορική όπως γράφουν Συμφωνία των Πρεσπών». «Τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, ένας-ένας, μία-μία θα σηκώσετε τα χεράκια σας. 158 συγγνώμες είναι. Δεν είναι πολύ. Μία ψυχή που είναι να βγει ας βγει. Σας περιμένουμε», κατέληξε, ζητώντας από την συμπολίτευση να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις επιμέρους συμφωνίες. 

Πέτσας: «Δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε κανέναν. Θέλουμε να σώσουμε ζωές»

«Δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε κανέναν. Θέλουμε να σώσουμε ζωές», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει «μπροστινούς», για να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, αλλά προχωρά σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και με μόνο μέλημα να σωθούν ανθρώπινες ζωές. 

«Το βασικό ζητούμενο, που πρέπει όλοι να αποφασίσουμε μέσα σε αυτή την αίθουσα, είναι αν χρειάζεται ή όχι μια επαγγελματική εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση φρονεί πως "ναι". Και η κυβέρνηση εκλέγεται για να υλοποιεί την πολιτική της. Γι΄αυτήν την εξέλεξαν οι πολίτες. Όχι γι΄αυτά που νομίζει η αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο Στέλιος Πέτσας και επισήμανε: «Η πρώτη καμπάνια του "Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς" έδειξε ότι αυτή η εκστρατεία έσωζε ζωές και πιστεύουμε ότι θα ξανασώσει ζωές και τώρα. Αν, λοιπόν, απαντάμε καταφατικά ότι χρειάζεται μια καμπάνια ενημέρωσης, πρέπει να δούμε αν μπορεί να συνδυαστεί με τα δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πράγματι μπορεί να συνδυαστεί και το ίδιο κάναμε και τον Μάρτιο και τον Μάιο. Και το ίδιο κάναμε και τώρα, μόλις άνοιξαν τα σχολεία, με ειδική καμπάνια του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ειδικά μηνύματα που εγκρίθηκαν από το ΕΣΡ και έπαιξαν δωρεάν από τα κανάλια. Αλλά μαζί με τα δωρεάν μηνύματα, πρέπει να έχουμε και μια εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματική. Και το ποσό που προκρίνουμε είναι 2 εκατομμύρια, για τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, γιατί αυτό καλύπτει την αποτελεσματικότητα που θέλουμε, με το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο είναι σχετικά περιορισμένο». 

Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε και στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για τα τεστ του κορονοϊού στο σύνολο του πληθυσμού. «Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι τα 2 εκατομμύρια ευρώ, θα κάλυπταν τα τεστ που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία για το σύνολο του πληθυσμού. Δεν τα πάει καλά ο κ. Τσίπρας με τους αριθμούς, είναι γνωστό αυτό. Αλλά είναι δυνατό να λέτε ότι για 11 εκατομμύρια (ή 10 εκατομμύρια Έλληνες αν βγάλουμε εκτός τα μικρά παιδιά), με τα 20 ευρώ που είπε ο κ. Τσίπρας ότι κοστίζει ένα τεστ (αν κοστίζει 20 ευρώ, αυτό το ποσό θα φτάσει δισ. αν προβούμε σε επαναλήψεις), ότι θα καλυφθεί με τα 2 εκατομμύρια μιας εκστρατείας που έρχεται για να σώσει ζωές, για να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας, για να μην καταλαμβάνονται κλίνες ΜΕΘ ή ΜΕΘ; Το ποσό αυτό των 2 εκατομμυρίων ευρώ είναι το 0,029% του πακέτου των 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικές εβδομάδες για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή τη φάση της. Ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με την ευρύτερη πολιτική μας στήριξης της οικονομίας», είπε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε: «Μην μπερδεύουμε την κοινωνική πολιτική με μια καμπάνια ενημέρωσης, όπως αυτή. Η κοινωνική πολιτική -να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, η ανάγκη να μείνει ο παραγωγός στη θέση του, τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών και άλλα εργαλεία της κυβέρνησης- είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η ενημέρωση». 

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον Όρμπαν, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε: «Ποιος θέλει να μοιάσει με τον κ. Όρμπαν; αυτός που ενδεχομένως ήθελε να χρησιμοποιήσει "μπροστινούς" για να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, όπως ο κ. Καλογρίτσας που ο ίδιος το καταγγέλλει; Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες. Δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε κανέναν, θέλουμε να σώσουμε ζωές και αυτό θα κάνουμε».