Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για διχαστική ομιλία και άρνηση της πρότασης που έχει καταθέσει, άρνηση την οποία χαρακτήρισε καταστροφική για την κοινωνία.

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και ότι οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. «Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει δύο απλές λέξεις «πέσαμε έξω», παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. «Σας είπαμε: αναγνωρίστε την εγκληματική ολιγωρία, τα βαρύτατα λάθη και τον αδιανόητο εφησυχασμό και ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων, μην τις καταγγέλλετε. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, αλλά τους πολίτες». «Δεν το κάνατε», είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ειδικότερα την πρόταση του προς τον πρωθυπουργό σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να «παραδεχτεί την αποτυχία του» και να συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για συμφωνία σε ένα σχέδιο σωτηρίας του ΕΣΥ και των ανθρώπων -«και όχι συγκυβέρνησης κ. Μητσοτάκη, δεν θα σας σώσουμε εμείς, δεν μπορείτε να σωθείτε όπως τα έχετε κάνει όσο κι αν σας στηρίζουν ΜΜΕ». Σημείωσε ότι πρώτιστο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να πει: φύγετε τώρα και εκλογές, γιατί πεθαίνουν άνθρωποι. «Το πρώτιστο που έχουμε να σας πούμε είναι: αλλάξτε στρατηγική, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο εξάμηνης διάρκειας για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, κοινή συμφωνία όλων σε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή ένα συμφωνημένο έκτακτο σχέδιο». Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αν συμφωνήσουν στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου και σε πάγωμα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, τότε «υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο», προτείνοντας την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. «Δεν ήταν απούσα στην κρίση, ήταν παρούσα». «Δεν σας είπαμε να βάλουμε κάποιο δικό μας στέλεχος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «εξαφανισμένο» υπουργό τον κ. Κικίλια, προσθέτοντας ότι δεν έχει κάτι προσωπικό μαζί του, αλλά ότι τον έχει υπερβεί η κρίση ότι κρύφτηκε πίσω από έναν άξιο επιστήμονα, τον κ. Τσίοδρα, και ότι θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να τον κάνει υπουργό Αθλητισμού -«θα ήσασταν καλύτερος από τον κ. Αυγενάκη».

Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η διαρκής και σημερινή άρνησή του να δεχτεί τη χείρα βοηθείας που του προσφέρει η αντιπολίτευση, «δεν σημαίνει μόνο αλαζονεία, είναι και επιλογή αυτοκαταστροφής», όμως «δεν μας ενδιαφέρει η δική σας αυτοκαταστροφική πορεία, αλλά ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται στην κοινωνία που στενάζει, ενώ εσείς συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε: δεν έχω φταίξει σε τίποτα και για όλα μου φταίνε οι άλλοι.

«Μακάρι κ. Μητσοτάκη να είχα κι εγώ μια αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον ως τον πιο ακραίο αρχηγό αντιπολίτευσης που ζητούσε εκλογές επί 3,5 χρόνια», μιλώντας για «τυμβωρυχία με τους νεκρούς όπως κάνατε στο Μάτι, με τους νεκρούς της γρίπης», που «δεν δίστασε να αξιοποιήσει και τραγωδίες, νεκρούς, να βρεθεί δίπλα σε αυτούς που έλεγαν ότι είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών...». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας και στήριξε και μέτρα που του φαίνονταν υπερβολικά «και τώρα αυτό κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας, στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία απέναντι στην ενίσχυση της προστασίας του ΕΣΥ». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε, απευθύνοντας την προαναφερθείσα πρόταση προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι ‘νικήσαμε τον κορονοϊό' και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», είπε. «Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», σημείωσε. Τόνισε ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε». «Καμία ευθύνη για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξηση τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας. «Νομίζω κ. Μητσοτάκη», συνέχισε, «ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «δεν ήταν αυτό το μόνο ‘κρούσμα' που δείχνει ότι δεν έχετε επίγνωση ποια χώρα κυβερνάτε, είπατε ότι υπάρχει μέρος πολιτών εξαρτημένων απ' τους μισθούς τους. Κι οι μικρομεσαίοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους, η μεσαία τάξη, εξαρτημένοι απ' το μισθό τους είναι. Πηγαίνετε να μιλήσετε με τους εστιάτορες και πείτε τους ότι τα μέτρα που λαμβάνετε είναι αποτελεσματικά», είπε.

Αντέδρασε έντονα στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ ενώ υποστήριξε γενικότερα ότι «έχει χάσει τη μπάλα». «Μας είπατε ότι όσες ΜΕΘ και να είχαμε θα τελείωναν κάποια στιγμή, άρα μια χαρά τα κάνατε που δεν τις αυξήσατε, άρα γιατί δεν καταργείτε κι αυτές που έχουμε; Μα είναι επιχείρημα αυτό από πρωθυπουργό της χώρας;». Σχετικά με τα περί «ύβρεως». Μίλησε για «εγκληματικό εφησυχασμό» της κυβέρνησης που «πανηγύριζε ότι νίκησαν τον κορονοϊό και για το πώς άνοιξαν τον τουρισμό».

«Αυτό που πράξατε κ. Μητσοτάκη ήταν να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ αλλά να συνεχίσετε μια πολιτική που εσείς λέτε ότι είναι το πρόγραμμά σας, αλλά το πρόγραμμα σας αυτό είναι αντιλαϊκό και αντικοινωνικό και θα έπρεπε να έχετε την ενσυναίσθηση στην πανδημία τουλάχιστον να το αναστείλετε», είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον για νομοθέτηση εις βάρος της εργασίας, εκτόξευση της ύφεσης. Είπε ότι η αύξηση των ΜΕΘ δεν είναι στα νούμερα που επικαλείται ο πρωθυπουργός, «γιατί προσθέτετε σε αυτά που σας αφήσαμε εμείς, τις μονάδες που αφορούν στα κρεβάτια που αντιστοιχούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα κρεβάτια που αντιστοιχούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία», αλλά ότι η αύξηση τους είναι περίπου στα 200 κρεβάτια. Υπογράμμισε το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης του ΕΣΥ, λέγοντας ότι έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να προχωρήσει σε σχεδιασμό ουσιαστικών και μόνιμων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών διότι έχει διαφορετική αντίληψη, ότι «το ΕΣΥ είναι για πέταμα», και έτσι κάτι τέτοιο θα την επιβάρυνε στο σχεδιασμό της για ΣΔΙΤ την επόμενη μέρα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ πάνω από 100.000 εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι, δηλαδή λιγότερο προσωπικό εν μέσω πανδημίας. Είπε ότι η Ελλάδα έδωσε 233 εκατομμύρια, ενώ η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ, ενώ στη Γαλλία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η διαλογή ασθενών δεν αφορά στους ασθενείς Covid, αλλά σε ασθενείς χωρίς Covid αφού έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία κατά 80%, όπως είπε, και ο γιατρός βρίσκεται στην κρίσιμη στιγμή να επιλέξει ποιον ασθενή θα οδηγήσει στο χειρουργείο. «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ αυτούς τους 8 μήνες ενώ είχατε τον χρόνο να προετοιμαστείτε», τόνισε. Σημείωσε ότι ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, «που τόσο εχθρεύεστε, έχουν κάνει λάθη, αλλά στη θητεία τους στο υπουργείο Υγείας έχουν να επιδείξουν μόνο θετικό έργο». Είπε ότι σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, αυξήθηκαν κατά 1 δισ οι ετήσιες δαπάνες στο σύστημα Υγείας, αυξήθηκαν κατά 150 οι κλίνες ΜΕΘ χωρίς πανδημία, προσλήφθηκαν 19.500 εργαζόμενοι μόνιμοι και συμβασιούχοι στο ΕΣΥ, εξυγιάνθηκαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων που ήταν όλοι ελλειμματικοί, ενώ θεσμοθετήθηκε η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην δημόσια περίθαλψη.

 Αναφέρθηκε και στην παιδεία και την κ. Κεραμέως σχολιάζοντας ότι «μας κουνάτε και το δάχτυλο για την παταγώδη αποτυχία στην τηλεκπαίδευση». Είπε ότι καμία χώρα δεν είχε δώσει το 100% της διαδικασίας σε έναν πάροχο, «το κάνατε εσείς, καμία άλλη χώρα δεν είχε αφήσει χωρίς ενίσχυση την εθνική, σχολική πλατφόρμα». «Σας το λέμε κι εμείς και το ΚΙΝΑΛ, φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή να δούμε τι ακριβώς υπογράψατε», τόνισε.

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα : «Κ. Μητσοτάκη δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών»

«Δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό και του άσκησε κριτική για την άρνησή του να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.  

Επιχειρηματολογώντας ότι δεν «συναισθάνεται την πραγματικότητα» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Τι έχετε να απαντήσετε στους συγγενείς εκείνων που έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό; Ήλθατε σε αυτή την αίθουσα για να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι... Δεν μας είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Για άλλη μία φορά επιτεθήκατε στην Αριστερά».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις. Εσείς αυτάρεσκα υπερηφανεύεστε ότι τα έχετε κάνει όλα καλά και αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση. Μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα ήταν χρήσιμη για να καταλάβετε κι εσείς ότι πρέπει να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί. Εσείς όμως το αρνείστε». 

Απάντησε στην μομφή του κ. Μητσοτάκη ότι μοιράζει την ομιλία του στους δημοσιογράφους που περιλαμβάνει και χαρακτηρισμούς προς τον πρωθυπουργό πριν ακούσει την δική ομιλία λέγοντας: «Στέλνω σχέδιο ομιλίας στους δημοσιογράφους, εσείς στέλνετε φιρμάνι στους δημοσιογράφους τι θα παίξουν, όπως την περασμένη εβδομάδα που στείλατε φιρμάνι παίξτε ότι "ο Τσίπρας χτυπάει τον Τσιόδρα". Αυτή είναι η αντίληψή σας για την δημοκρατία και την ενημέρωση των πολιτών», συμπλήρωσε.