(upd2 16:59) Συνεκλήθη πριν από λίγο η έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με θέμα τη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, στην οποία φέρεται ότι εμπλέκονται οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος και οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Μάριος Σαλμάς.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ανακοινώθηκε από την αντιπρόεδρο του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου, η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis Hellas, η οποία αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Χριστοδουλοπούλου, η δικογραφία δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κάθε ενδιαφερόμενος κατά σειρά προτεραιότητας θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο γραφείο 131 του πρώτου ορόφου της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου.

Αυτό αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου που είχε εκτάκτως συγκληθεί νωρίτερα, βασιζόμενη σε σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Η δικογραφία είχε σταλεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου με τη σειρά του να τη διαβιβάσει στη Βουλή και να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα που αφορούν παθητική δωροδοκία, παθητική δωροληψία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια αφορούν τους:

-Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργός από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015,
-Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργός από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012,
-Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009,
-Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012,
-Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013,
-Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013,
-Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014,
-Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014,
-Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015
-Γιώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012,

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι καταγγελίες των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτών της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, για μη τιμολόγηση των φαρμάκων στις αρχές του 2015.
Την έρευνα διεξήγαγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015.

Η δικογραφία που διαβιβάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν κοινοβουλευτικά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, κατά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015.

Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού με το σκάνδαλο με το φάρμακο, «είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».

Το αργότερο έως αύριο το μεσημέρι, είπε, η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις.

Για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις, καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται.

Στ. Κοντονής: Το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο

Ο Σταύρος Κοντονής είπε ότι πριν από έναν χρόνο είχε αναφέρει σε μια σχετική δήλωσή του ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και από ηθικής πλευρά είναι ένα σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σκανδάλου της SIEMENS . «Θεωρώ ότι αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται σε έναν μεγάλο βαθμό σήμερα», είπε. Ανέφερε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, «η οποία με εντολή του πρωθυπουργού αύριο κιόλας θα αποσταλεί στη Βουλή».

Τόνισε ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο, ιδίως όσον αφορά στην ηθική απαξία την οποία φέρει, είναι τεράστιο διότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που καθίστατο δύσκολο για τον φτωχό συμπολίτη μας να βρίσκει τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες με έναν παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων, αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκεί που δεν έπρεπε». «Γι' αυτόν τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ», επισήμανε. Τόνισε πως «και η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάει σε προκαταρκτική, ο υπουργός είπε πως «η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής». Είπε ειδικότερα ότι «αύριο μέχρι το αργότερο το μεσημέρι η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις».

Απαντώντας για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν εστάλη αμελλητί ο φάκελος στη Βουλή, σχολίασε: «Μα σήμερα τον έλαβα τον φάκελο, πώς είναι δυνατόν; Αμελλητί σημαίνει ότι ο φάκελος θα είναι αύριο στα χέρια του προέδρου της Βουλής».

Στο ερώτημα εάν έχει εμφανιστεί ο πρόεδρος της Novartis, στον οποίο δεν επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα, ο κ. Κοντονής είπε πως η πληροφορία που έχει είναι ότι δεν έχει ανευρεθεί. «Αυτό κάτι σημαίνει», σχολίασε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, απλώς του απαγορεύτηκε η έξοδος. «Εάν έχει διαφύγει ή θελήσει να διαφύγει, νομίζω ότι όλοι θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ότι επιβεβαιώνεται η εισαγγελική έρευνα, ότι κάτι θέλει να κρύψει και θα διαφύγει. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Tο μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι μια μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα του ως εισαγγελέας, τον οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Όπως το λέω». Υπογράμμισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει και στη συνέχεια». Για να τονίσει: «Ο ελληνικός λαός όμως απαιτεί το καθήκον του να κάνει και το πολιτικό σύστημα. Να αρθεί υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιδιώξει και να επιτύχει την αυτοκάθαρσή του. Για το καλό της Ελλάδος, της δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα παραγραφής τυχόν αδικημάτων, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε πως στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ' ευκαιρίας αυτής. «Τα υπόλοιπα στη Βουλή. Όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται. Μόλις λάβουμε γνώση πλήρως της δικογραφίας, με τη νόμιμη διαδικασία πάει στη βουλή, θα επανέλθουμε», είπε.

Για το θέμα της παραγραφής ο κ. Κοντονής σχολίασε: «να ανακαλέσετε στη μνήμη σας ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί, υπήρξαν όμως και αδικήματα που δεν είχαν παραγραφεί και για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές είχαν ολοκληρώσει την έρευνα τους και είχαν παραπέμψει πολιτικά πρόσωπα σε δίκη τα οποία σήμερα έχουν τιμωρηθεί με πολυετείς ποινές καθείρξεως».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν και μη πολιτικά πρόσωπα, ο υπουργός είπε ότι για τα πρόσωπα που είναι μη πολιτικά τη διαδικασία τη συνεχίζει κανονικά η αρμόδια εισαγγελέας.