(update) Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρακολουθούν έναν χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Ήρθατε να παρουσιάσετε ένα success story, εμφανίζεστε να μην καταλαβαίνετε τίποτα» τόνισε, κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι παρουσιάζει μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα της χώρας «με μια μακάβρια αλχημεία μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής». 

«Είναι δυνατόν άνθρωποι να πεθαίνουν και να αγωνιούν, αλλά οι αριθμοί να ευημερούν;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Όπως τόνισε, στα τέλη Οκτώβρη είχαν χαθεί 600 άνθρωποι και σε πέντε μήνες lockdown – ενός από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη – έχουμε 7.500 χαμένες ζωές. Μάλιστα, παρατήρησε ότι την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε αριθμό θνητότητας, δείχνοντας και τα σχετικά γραφήματα. Κατήγγειλε δε παιχνίδια με τους αριθμούς των εμβολιασμένων, ξεκαθαρίζοντας πως μόλις 624.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις.

«Η ανικανότητα του επιτελικού κράτους σας έχει καταστήσει μέρος και πολλαπλασιαστή της κρίσης» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, απαριθμώντας μία προς μία τις παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

«Ο μέσος πολίτης σήμερα δεν ξέρει τι ακριβώς ισχύει, πόσο θα μας τρελάνετε πια;» υπογράμμισε με νόημα, θυμίζοντας ότι τα «έξυπνα» μέτρα αποδείχθηκαν ανόητα, ότι κυβερνητικά στελέχη λένε ότι δεν κολλάει στα λεωφορεία και το μετρό, αλλά κολλάει αν πιει κάποιος έξω έναν καφέ. «Δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε, ο πολίτης αδυνατεί να καταλάβει τι του λέτε» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να ανοίξει επιτέλους στον ενεργό πληθυσμό και ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα πλάνο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα σε εργαζόμενους σε τουρισμό, σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκπαιδευτικούς και κούριερ για ασφαλές άνοιγμα. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για μαζικά μοριακά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και ελέγχους κάθε Δευτέρα και Παρασκευή σε εργασιακούς χώρους και σχολεία. Όπως επισήμανε, το self testing από μόνο του είναι αδιέξοδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συμπληρωματικά στα μοριακά. Επανέλαβε τέλος ότι πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το ΕΣΥ. «Προσλάβετε επιτέλους τους επιλαχόντες γιατρούς στο διαγωνισμό» κατέληξε.

Πηγή: avgi.gr

Πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και στην κοινή λογική και στο μέσο πολίτη ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει;

Να παραδεχτεί την «αποτυχία» του κάλεσε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της δευτερολογίας του σήμερα στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης «από έναν αρνητικό "ισμό"», αναφέροντας ότι είπε πως ο ίδιος πάσχει από "μηδενισμό", η κ. Γεννηματά από "μαξιμαλισμό", ο κ. Κουτσούμπας από "αρνητισμό" και ο κ. Βαρουφάκης από "σουρεαλισμό". «Ο μόνος που έχει θετικό "ισμό" είστε εσείς» είπε, αναφερόμενος στον "ρεαλισμό".

«Πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και στην κοινή λογική και στο μέσο πολίτη ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σχολιάσει τις "αποδόσεις" της κυβέρνησης και "τον δείκτη εμπιστοσύνης" των πολιτών που όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «βγήκαμε όλοι με ένα πολύ θετικό πρόσημο» και κατάφερε «να το σπαταλήσει σε πέντε μήνες» σπάζοντας, τα «αρνητικά ρεκόρ».

«Ειλικρινά, θα ήταν πολύ πιο εύστοχο, πιο έξυπνο, αν η στάση σας ήταν το αυτονόητο ότι "μας ξεπέρασε η πραγματικότητα"» τόνισε, και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους συμπολίτες του, λέγοντας ότι "αποτύχαμε, κάναμε λάθος" και ότι θα έπρεπε να είχαν επιλέξει "άλλη στρατηγική, άλλο σχέδιο" με "γενναιότητα" παραπέμποντας σε αντίστοιχη παραδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ