Ψηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, επί της αρχής, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά, που προωθεί η κυβέρνηση. Αντίθετη η πλειονότητα των φορέων.

Πέρασε από τις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που φέρει τον τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “ Επιθεώρηση Εργασίας” - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση. 

ΓΣΕΕ: Η διευθέτηση έρχεται με στόχο τις ατομικές συμβάσεις εργασίας

"Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών ρυθμίσεων, έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο το εργασιακό δίκαιο", ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, ο Γιάννης Παναγόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, με τους εργαζόμενους στο περιθώριο.

Απέρριψε τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που μπορεί να επιλύουν τέτοια ζητήματα για τον εργαζόμενο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι ενώ η διευθέτηση, η οποία είναι δικαίωμα της επιχείρησης, ισχύει εδώ και χρόνια, σήμερα έρχεται για να φέρει μαζί της και τις ατομικές συμβάσεις.

Αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί, αλλά πάντα στα πλαίσια του υπουργείου Εργασίας και του κράτους.

"Έχει απορρυθμιστεί πλήρως το εργατικό δίκαιο για τις απολύσεις με τους μνημονιακούς νόμους και τώρα έρχεται το ατομικό δίκαιο των απολύσεων που δεν περιέχει καμία προστασία για τον εργαζόμενο, ιδίως που ακόμη και δικαστική απόφαση να υπάρχει, η επιχείρηση έχει δικαίωμα να μην τον επαναπροσλάβει", είπε ο κ. Παναγόπουλος και σχολίασε και αναφορές του υπουργού Εργασίας για τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τους εργοδότες. "Υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να πατάσσονται αυστηρά όσοι κάνουν κατάχρηση", είπε ο κ. Παναγόπουλος.

ΓΣΕΒΕΕ: Tο νομοσχέδιο χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

«Το εργασιακό νομοσχέδιο αφήνει, αν όχι όλους, τους συντριπτικά περισσότερους, δυσαρεστημένους» ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας ο Γιώργος Καββαθάς, εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ.

Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είπε ο κ. Καββαθάς, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

Αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κ. Καββαθάς είπε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να μείνει στο επίπεδο της κλαδικής ή της επιχειρησιακής σύμβασης ώστε να προστατεύονται ο εργαζόμενος αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την απορία του για το ότι απουσιάζει οιαδήποτε πρόβλεψη για τους αυτοαπασχολούμενους και προσέθεσε ότι για τη ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει θέμα με την εξίσωση της αποζημίωσης του εργατοτεχνίτη με τον υπάλληλο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην εξάλειψη αυτής της διάκρισης, αλλά αυτή η διάκριση θα πρέπει να εξαλειφθεί σε ένα μεταβατικό στάδιο. Είτε να αρχίσει να εφαρμόζεται για όσους προσληφθούν από τώρα και εφεξής, είτε να εφαρμοστεί σε δύο στάδιο» είπε ο κ. Καββαθάς και επισήμανε ότι φορτώνονται με επιπλέον βάρος οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε δυσμενή θέση.

ΣΕΒ: Διευθέτηση του χρόνου εργασίας όχι μόνο με αίτηση του εργαζόμενου, αλλά και με πρόταση του εργοδότη

Αλλαγές περισσότερο συμβατές με τις πραγματικές ανάγκες και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, ζήτησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

«Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θεωρεί ότι η εργασιακή μεταρρύθμιση πρέπει να αντανακλά τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και απαιτεί διαρκή προσαρμοστικότητα και ευελιξία», είπε η Αικατερίνη Δασκαλάκη, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο προτείνει διατάξεις εκσυγχρονισμού του συλλογικού και ατομικού εργατικού δικαίου, όπως η εκλογίκευση του ετήσιου ορίου των νόμιμων υπερωριών, η απαλλαγή του εργαζόμενου ως προς την υποχρέωση παροχής εργασίας μετά την προμήνυση καταγγελίας, η ενίσχυση της νομιμοποιητικής βάσης για απεργιακές κινητοποιήσεις και η προστασία του δικαιώματος στην εργασία από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που τις προκηρύσσουν. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο σε σημεία του δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και επιχειρεί να τις αντιμετωπίσει με τρόπο μερικό και, σε κάποιες περιπτώσεις, με τρόπο που δεν ακολουθεί τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ είπε ότι εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κινούνται οι διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζόμενους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να ωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας ρύθμισης. Ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή της τηλε-εργασίας απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, απέχει από την πρόσφατη συμφωνία των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων για την ψηφιοποίηση της εργασίας, ενώ οι γραφειοκρατικές όψεις της ενδέχεται να δυσχεράνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς δεν αναγνωρίζεται ρητά στις επιχειρήσεις το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλε-εργασίας, βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αναγκών τους, με όρους ευελιξίας και συμφιλίωσης του επαγγελματικού και ιδιωτικού χρόνου.

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ ζήτησε η ψηφιακή κάρτα να εφαρμοστεί με οριζόντιο τρόπο σε όλες τις επιχειρήσεις. Πρότεινε επίσης να υπάρξει κρατικός πόρος, από τον κοινωνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση των διατάξεων.

ΑΔΕΔΥ: Η μεγαλύτερη αντιμεταρρύθμιση του αιώνα

«Το νομοσχέδιο αποδομεί το υφιστάμενο, εδώ και δεκαετίες, πλαίσιο που διέπει το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο» ανέφερε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. «Βασική στόχευση του νομοσχεδίου είναι η αποδυνάμωση της συλλογικής αυτονομίας και του ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» είπε ο κ. Μπράτης στη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει τη διασφάλιση της μέγιστης ευελιξίας του εργοδότη, με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την ενίσχυση της ατομικής, σε μια περίοδο που η ανεργία είναι στα ύψη και η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου είναι δεινή», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο «μας γυρίζει σε εργασιακές σχέσεις των αρχών του 19ου αιώνα, που ο μισθός και οι όροι εργασίας δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης αλλά μονομερής επιβολή των όρων εργασίας από τον εργοδότη».

Ο κ. Μπράτης είπε ότι «είναι βέβαιο πως το 8ωρο καταργείται μέσω της δήθεν οικειοθελούς αίτησης του εργαζόμενου» και προειδοποίησε ότι η διάταξη αυτή θα οδηγήσει σε ζούγκλα εργασιακών σχέσεων, με δεδομένο μάλιστα ότι αυξάνεται ο χρόνος των υπερωριών και επεκτείνεται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σε ένα σωρό κλάδους και επιχειρήσεις, ακόμη και στις επιχειρήσεις σκυροδέματος.

«Θα έχουμε τεράστια σύγχυση μεταξύ του εργασιακού χρόνου και του ελεύθερου χρόνου, ο εργαζόμενος θα είναι λάστιχο και δεν θα γνωρίζει το ωράριο εργασίας του, δεν θα έχει την Κυριακή ως αργία» είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και μίλησε για αντιμεταρρύθμιση του αιώνα.

Ως προς τις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι είναι παρεμβάσεις που επαναφέρουν νόμο του 1976 που μιλούσε για την καταχρηστική απεργία. «Ο υπουργός Εργασίας, με τις παρεμβάσεις που κάνει, παρεμποδίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα λειτουργίας των συνδικάτων» είπε ο κ. Μπράτης.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας που πρέπει να ανέρχεται στο 33,3% σε μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας για να επισημάνει: «Προφανώς η απεργία έχει κόστος και για τους εργαζόμενους και για το κοινωνικό σύνολο, αλλά είναι το μόνο μέσο άσκησης πίεσης των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Αν είναι να μην έχουν καμία συνέπεια οι απεργίες, τότε δεν υπάρχει λόγος να προκηρύσσονται. Με τα εμπόδια που θέτει το νομοσχέδιο το δικαίωμα στην απεργία εξαλείφεται».

ΟΤΟΕ: Αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποδυνάμωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος

«Το νομοσχέδιο οδηγεί στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αποδυνάμωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», ανέφερε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ο Γιώργος Μότσιος, εκ μέρους της ΟΤΟΕ. 
«Εμείς λέμε όχι, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία. Γιατί κανείς εργαζόμενος, ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, μπορεί απέναντι στον εργοδότη να αντισταθεί σε αυτά που θέλει, σε σχέση με το ωράριο εργασίας», είπε ο κ. Μότσιος και τόνισε ότι η ΟΤΟΕ λέει όχι στις διατάξεις που βάζουν εμπόδιο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι η ατομική διευθέτηση.

Ο κ. Μότσιος κατήγγειλε επίσης ότι με τις διατάξεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα της απεργίας που είναι ένα συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα. 
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία επισήμανε ότι πρέπει ο εργαζόμενος να έχει δικαίωμα ανάκλησης και αποσύνδεσης και πρέπει η τηλεργασία να γίνεται μέσα από συλλογική συμφωνία και όχι από ατομική σύμβαση ή ατομική συμφωνία.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό ρόλο, ο κ. Μότσιος υπογράμμισε ότι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναντικατάστατος στη σύγχρονη οικονομία, κοινωνία, δημοκρατία, για την προστασία των εργαζομένων, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας. «Αυτό έχει δείξει η εμπειρία στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, τα τελευταία περίπου 40 χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του εμβληματικού ν. 1264/1982 που έδωσε φτερά στο συνδικαλιστικό κίνημα, δημιούργησε θεσμούς για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», είπε ο κ. Μότσιος. 

 

ΕΣΕΕ: Οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση θα βοηθήσουν το λιανεμπόριο που έχει πολλές ανάγκες

Την θέση ότι οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση θα βοηθήσουν ιδίως το λιανεμπόριο που έχει πολλές ανάγκες, εξέφρασε ο Αντώνης Μέγγουλης, εκ μέρους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. Είπε επίσης, ότι η ΕΣΕΕ δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και την τηλε-εργασία, φτάνει να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία και να εξευρεθούν τα κεφάλαια ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να εγκαταστήσουν την αναγκαία υποδομή και να την ανανεώνουν. Ζήτησε δε μεταβατική περίοδο.

Οικονομικό Επιμελητήριο: Η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια εργοδοτών για καταπάτηση δικαιωμάτων εργαζομένων

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θετικές διατάξεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα με καθυστέρηση, είπε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφερόμενος κυρίως στις διατάξεις για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας και τις διατάξεις για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. 

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται, όπως είπε, και η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα αποτελέσει καινοτόμο εργαλείο στους ελέγχους και θα οδηγήσει σε μείωση της παραβατικότητα των εργοδοτών και οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Χαιρέτισε επίσης και τις ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία. Ωστόσο ο κ. Κόλλιας είπε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων ή ακόμη και κατάργησης. Σε αυτές συμπεριέλαβε την πρόσθετη εργασία των απασχολούμενης μερικής απασχόλησης. «Πρέπει να καταργηθεί η εν λόγω διάταξη για δυνατότητα υπερωριών, σε διακεκομμένο ωράριο μάλιστα, με προσαύξηση μόνο 12%. Στη χώρα μας που η υποδηλωμένη εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με εξοντωτικά διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Ανέφερε εξάλλου ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί δεν θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας αλλά παρακινεί τις επιχειρήσεις, με το υπάρχον προσωπικό, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. 

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, ο κ. Κόλλιας είπε ότι η διάταξη πρέπει να ανακληθεί γιατί μπορεί να υποκρύψει φαινόμενα εξαπάτησης των εργαζομένων, με προσαρμογή της εργασίας με βάση τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, αντισταθμιστική ανάπαυση και χορήγηση μειωμένης απασχόλησης σε περιόδους αναιμικής δραστηριότητας. «Στην ουσία η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Κόλλιας τόνισε επίσης ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο με τη διεύρυνση των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν Κυριακές αλλά θα πρέπει να γίνει με όρους όπως ο συνεχής έλεγχος από τον κρατικό μηχανισμό των εργασιακών σχέσεων. 

ΕΚΑ: Νομοσχέδιο ύμνος στην ατομικότητα και μίσους στη συλλογικότητα

Νομοσχέδιο προστασίας του ΣΕΒ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, είναι νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα», είπε ο Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, για ποιον λόγο όταν, μετά κόπων και βασάνων, υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση εργασίας, να δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μπορεί να προχωρήσει και σε ατομικές συμβάσεις». Ο πρόεδρος του ΕΚΑ είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί το δεκάλεπτο διάλειμμα ενός εργαζόμενου, πρέπει να βγαίνει εκτός του ωραρίου του, γιατί οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα πρέπει να έχουν σπαστό ωράριο, γιατί εάν εργαζόμενος δικαιωθεί από το δικαστήριο, δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί, ούτε μπορεί να γίνει κατανοητό πως αυξάνονται οι υπερωρίες την ίδια ώρα που καταργείται το 8ωρο και πάμε στο δεκάωρο».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ.

Ο Γιώργος Μυλωνάς τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αλλά πρέπει να αποσυρθεί». Προέβλεψε ότι θα αυξηθεί η απλήρωτη και αδήλωτη εργασία και κατήγγειλε την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε άλλους κλάδους, καθώς και την «αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας σε 12μηνο, χωρίς αποζημίωση απόλυσης».

«Αυτό το νομοσχέδιο υμνεί την απεργοσπασία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί προστατεύονται τόσο αυτοί που δεν θέλουν να απεργήσουν. Δεν τους ενόχλησε ποτέ κανείς. Πάντα υπήρχε αυτό το δικαίωμα», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ και πρόσθεσε ότι καταργείται κάθε δυνατότητα απεργίας.

Ξενοδόχοι: Σε θετική κατεύθυνση του νομοσχέδιο-Οι μικρές επιχειρήσεις να εξαιρεθούν από το μέτρο της ψηφιακής κάρτας

Το σχέδιο νόμου κινείται, σε γενικές γραμμές, στη σωστή κατεύθυνση δήλωσε ο Νίκος Ζωητός, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Ο κ. Ζωητός αναφέρθηκε εκ προοιμίου, στην «ιδιαιτερότητα» του ξενοδοχειακού κλάδου σημειώνοντας ότι η διευθέτηση του χρόνου ρυθμίζεται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας από το 1991, «οπότε είναι ένα ζήτημα που άμεσα τουλάχιστον δεν αφορά την Ομοσπονδία».

Για την ψηφιακή κάρτα όμως είπε ότι οι συνεχείς αλλαγές που γίνονται στο ωράριο εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου, ιδιαίτερα στις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που δεν έχουν ούτε λογιστήριο ούτε εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την ορθή εφαρμογή της τήρησης του μέτρου. Γι΄ αυτό στην πρώτη φάση του μέτρου οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να εξαιρεθούν. Επίσης το μέτρο θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Όπως και ο ΣΕΤΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζήτησε στην πρώτη εφαρμογή η συγκεκριμένη παράβαση να είναι ίδιας βαρύτητας με την παράβαση μη έγκαιρης καταχώρισης της αλλαγής ωραρίου.

Ο κ. Ζωητός αξιοποίησε τη διαδικασία ακρόασης φορέων προκειμένου να θέσει το ζήτημα παράτασης του προγράμματος Συν-εργασία και παράτασης του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

ΣΕΤΕ: Θετική η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, αλλά με μειωμένα πρόστιμα στην πρώτη φάση εφαρμογής

Υπέρ του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας τάχθηκε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. Τόνισε όμως, ότι πρέπει να συνοδεύεται με μέτρα ελάφρυνσης από το λειτουργικό κόστος που θα προκύψει, κατά την πρώτη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Ο Ηλίας Κικίλιας, εκ μέρους του ΣΕΤΕ, είπε ότι από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα, πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας, γιατί οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος. 
Ζήτησε επίσης, στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου να μην εξομοιώνεται η συγκεκριμένη παράβαση, από άποψη βαρύτητας, με την παράβαση παράνομης απασχόλησης εργαζόμενου. Γι΄αυτό ο ΣΕΤΕ προτείνει, στην πρώτη φάση, σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής κάρτας, να εφαρμόζονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις μη έγκαιρης καταχώρισης αλλαγής ωραρίου.  

Δικηγόροι: Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες με μικρότερες απολαβές

«Με μια σειρά από διατάξεις περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα των συνδικάτων να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές, τόσο σε εθνικό ή σε κλαδικό επίπεδο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ο Γιώργος Σταματογιάννης, εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Αθήνας.

«Η επέκταση του 8ωρου σε "υποχρεωτικό" 10ωρο, η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθορίζεται κυρίως με ατομικές ή με επιχειρησιακές συμβάσεις ή με συμφωνίες με τις Ενώσεις Προσώπων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταματογιάννης και πρόσθεσε ότι έτσι υποβαθμίζεται η συλλογικότητα, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με το κλαδικό σωματείο.

Ο κ. Σταματογιάννης επισήμανε ότι οι ατομικές συμβάσεις δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και συνεπώς οι συμφωνίες που θα προκύψουν, δεν θα αποτελούν προϊόν ελεύθερης και επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσης, αφού οι ατομικές συμβάσεις είναι ουσιαστικά, συμβάσεις προσχώρησης, ιδίως σε περιόδους όπως η σημερινή, όπου τα ποσοστά ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας είναι πολύ υψηλά.

Ο κ. Σταματογιάννης είπε ότι με το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται για έξι συνεχόμενους μήνες σε 10ωρη εργασία και θα αμείβονται για 8 ώρες. Το επόμενο διάστημα θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο, θα τους χορηγούνται άδειες ή ρεπό, και οι εργοδότες θα έχουν δυνατότητα επιβολής επιπλέον υπερωριών, αφού με το νομοσχέδιο αυξάνονται στο υπερδιπλάσιο οι υπερωρίες που θα μπορεί να επιβάλλει σε ετήσια βάση ο εργοδότης. «Επομένως, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες και θα έχουν μικρότερες απολαβές, καθώς το ελαστικό ωράριο σε συνδυασμό με την αύξηση του πλαφόν υπερωριών, θα μειώσει το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις, σε βάρος των εργαζομένων», είπε ο κ. Σταματογιάννης, που πρόσθεσε ότι αποδυναμώνεται το μοναδικό όπλο διαμαρτυρίας των εργαζομένων, δηλαδή η απεργία, ενώ ανέφερε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα περιορίσει τον διάλογο, θα οδηγήσει σε απομαζικοποίηση τις συλλογικές διαδικασίες και οι εκλογές θα χάσουν κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση. Επισήμανε εξάλλου, ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψήφου, ενώ τα ενιαία ψηφοδέλτια απονευρώνουν και από-πολιτικοποιούν τις εκλογές.