(upd) Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis. Οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Όλες οι δηλώσεις. Συνεχής ενημέρωση - Live βίντεο.

Από τις 9:00 το πρωί έχει ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis. Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να διακριβώσει αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και από οκτώ πρώην υπουργούς, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, 'Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Βουλή/Novartis: Την πρόταση των κομμάτων τους υπεραμύνθυηκαν οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Για σκευωρία εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Βορίδης

Αρχικά πήραν τον λόγο οι εισηγητές των πολιτικών κομμάτων, με την σκυτάλη να παίρνουν μετά βουλευτές. Αργότερα τον λόγο θα πάρουν και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος θα τοποθετηθεί με γραπτό υπόμνημα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Διαβάστε ΕΔΩ τι αναφέρει το υπόμνημα.

Στη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί των ίδιων χαρτοφυλακίων.Τελευταίοι στον κατάλογο των ομιλητών θα είναι οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να κλείσει τη συζήτηση.

* Παπαγγελόπουλος κατά Σαμαρά: Μαφιόζικες πρακτικές οι απειλές

Πολάκης: Το σκάνδαλο Novartis, ένα από τα παγόβουνα που βούλιαξαν τη χώρα/ Μετωπική με Γεωργιάδη

* Κοντονής: Παραλήρημα Σαμαρά και απειλές, με αγοραίο τρόπο, κατά του πρωθυπουργού

Τι ανέφεραν οι εμπλεκόμενοι

Γ. Στουρνάρας: Αισχρές συκοφαντίες - Ζητώ άμεση συγκρότηση της Επιτροπής

Πικραμένος: Δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις για να αμφισβητείται η ακεραιότητά μου

Με αιχμές το υπόμνημα Αβραμόπουλου 

Λυκουρέντζος: Ευτελής ψευδομαρτυρία όσα αναφέρονται στη δικογραφία

Κουτρουμάνης: Είμαι απόλυτα καθαρός/ Έωλη και αστεία η μαρτυρία

Γεωργιάδης: Σκευωρία Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου/ Να δικαστώ

Σαλμάς: Δεν δωροδοκήθηκα/ Η Novartis με πολεμούσε

Για σκευωρία μίλησε ο Βενιζέλος, εν μέσω απειλών - Zήτησε εκλογές!

Άθλιες συκοφαντίες κατά τον Σαμαρά - Και απειλές για ειδικά δικαστήρια!

Απειλές και από Λοβέρδο κατά πάντων και του πρωθυπουργού!

Ποια είναι η πρόταση που θα συζητηθεί

Εν συντομία, η πρόταση συνίσταται στο να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή να μην ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας και για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν. Ειδικά ως προς το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δέον να επισημανθεί ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που εκφεύγει των ρυθμίσεων του άρθρου 86 του Συντάγματος (δίωξη μελών της κυβέρνησης).

Περαιτέρω, η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει ότι το αδίκημα της απιστίας που ενδεχομένως διαπράχθηκε, έχει παραγραφεί.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή οι μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας. Η έννοια των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος εισήχθη στην ελληνική νομοθεσία αρχικά το 2001 και στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, με τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν το 2014.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να συμβάλει επί της ουσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκουν στο σκάνδαλο με τις καταθέσεις τους. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που «στήθηκαν» για τη «σκευωρία».

Οριστικά με δέκα κάλπες η ψηφοφορία

Την Τρίτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ, να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS. H απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων προβλέπει, καταρχήν, ότι στην ψηφοφορία θα στηθούν δέκα κάλπες. Ωστόσο, υπήρχε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανατροπή μετά το ξεκίνημα της διαδικασίας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με την Ολομέλεια να απορρίπτει το αίτημα για μία κάλπη.