Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό προσωπικά για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε "απολύτη σύγχυση" και "ενδεχομένως σε πανικό".

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η χθεσινή απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε δείχνει πως "σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας", ο πρωθυπουργός εμφανίζεται "με αυταρέσκεια" και υποστηρίζει ότι "σώζουν ζωές".

«Πάνω σε αυτή την τραγωδία παίρνεται μία θέση που ξορκίζατε πριν από λίγους μήνες» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας κι επιβάλλεται το πρόστιμο 100 ευρώ, «διαπράττοντας το ένα σφάλμα μετά το άλλο».

«Πάρετε πρωτοβουλίες συνεννόησης και όχι καταστολής εσείς έχετε την ευθύνη» κύριε Μητσοτάκη. Σταματήσετε κ. Μητσοτάκη. Χειρίζεστε μια πρωτοφανή κρίση και το πρόβλημά σας είναι πως θα επιτεθείτε στον Τσίπρα» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε για ακόμα μία φόρα στο "αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο", ενώ επισήμανε πως σχεδόν 150 άνθρωποι χθες και σήμερα είναι "πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ" και "δεν έχουμε εικόνα αν έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν τη ζωή τους".

"Αυτή είναι η τραγωδία. Και πάνω σ' αυτήν εσείς παίρνετε μια θέση και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση", είπε απευθύνοντας ερώτηση στον πρωθυπουργό αν είναι "ικανοποιημένοι" και αν "τα έκαναν όλα καλά".

"Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό να "σοβαρευτούν" και να "συνέλθουν".

O κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όπως είπε σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΝΑΠ, περίπου 800 γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες είναι σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους. «Προσλάβετε τώρα ιατρούς. Μας λέτε ότι δεν μπορείτε. Αλήθεια; Πέρυσι πώς πήρατε 200 στις ΜΕΘ με διαδικασίες φαστ τρακ;

Λέτε ψέματα ότι δεν υπάρχουν ιατροί. Παθολόγοι, γενικοί ιατροί,καρδιολόγοι σε λίστες, περιμένουν τον διορισμό τους. Για παράδειγμα, το Ελπίς, για έναν παθολόγο, έχει 39 στη λίστα αναμονής. Στο Ιπποκράτειο για μία θέση καρδιολόγου υπάρχουν 46 υποψήφιοι», αναφέρθηκε σε παραδείγματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς και να μας πουν αν υπάρχουν αρκετοί γιατροί ή όχι» τόνισε και πρόσθεσε ότι αντίληψη της κυβέρνησης είναι πως οι προσλήψεις θα ήταν «πολυτέλεια» και «πεταμένα λεφτά».

«Δεν σας περνά από το μυαλό να ενισχύσετε το ΕΣΥ. Σας καλώ να αναλογιστείτε την ευθύνη. Προχωρήσετε άμεσα. Αν σήμερα έχουμε 150 πρόχειρα διασωληνωμένους σημαίνει ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 200 νέες κλίνες ΜΕΘ. Είναι υποχρέωσή μας να ενδιαφερθούμε γι' αυτό. Επιτάξτε τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όσες ΜΕΘ υπάρχουν εκεί. Αναπτύξετε τώρα κλίνες ΜΕΘ, αξιοποιώντας και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Εκτός αν οι ανεμβολίαστοι δεν σας νοιάζει αν θα ζήσουν.

Και βεβαίως υπάρχει το 15% στις ΜΕΘ που είναι εμβολιασμένοι. Και η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τώρα με την Όμικρον το πέμπτο κύμα θα είναι κύμα ενεργώς εμβολιασμένων».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα σχολεία, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» και μη λογική την απόφαση των συγχωνεύσεων τμημάτων, καθώς και να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν τα κρούσματα φτάνουν στο 50% +1. «Μαθαίνω ότι το 25% των νέων κρουσμάτων που εντοπίζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι παιδιά. Αυτοί είναι αναμεταδότες, όχι οι ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι τους», σημείωσε.

Δευτερολογία

Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τον λόγο από το έδρανο της Βουλής για να απαντήσει στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε για «ηθική αυτουργία» αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας πως «δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχετε καλλιεργήσει».

«Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τείχος ανοσίας που θα έπρεπε να στήσουμε απέναντι στην πανδημία», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς. «Στο 87% είναι οι εμβολιασμοί στην Πορτογαλία. Εσείς από την πρώτη στιγμή δημιουργείτε κλίμα αναξιοπιστίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για την εμβολιαστική εκστρατεία, λέγοντας πως «αντιμετωπίσατε την εμβολιαστική καμπάνια στη λογική της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, ενώ κρύβετε τους υπουργούς σας».