Η βασική αντίφαση του προϋπολογισμού που συζητούμε είναι ότι αν και αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας, προεξοφλεί τη θετική έκβαση των εξελίξεων στην πιο αισιόδοξη εκδοχή τους, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο πρώτος κίνδυνος που αντιπροσωπεύει ο προϋπολογισμός είναι ο εφησυχασμός που καλλιεργεί σε μια εποχή που απαιτεί αυτογνωσία και αλήθειες και όχι ψεύτικες ωραιοποιήσεις, ο δεύτερος κίνδυνος αφορά στην εγκατάλειψη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας στη τύχη τους, η τρίτη απειλή κρύβεται στα χαρακτηριστικά ανισότητας που έχει η ανάκαμψη, και η τέταρτη απειλή είναι ότι ο προϋπολογισμός αναπαράγει τα παλιά ξεπερασμένα, πελατειακά πρότυπα, μιας μη βιώσιμης, ενεργοβόρας και άνισης «ανάπτυξης» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα δεν μπορούν να ξεπεραστούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα που βαφτίζουν τη δεξιά πολιτική ως «προοδευτική», ούτε όμως και η Σοσιαλδημοκρατία, όπως τη γνωρίσαμε, έχει απαντήσεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ευρώπη της λιτότητας και των ανισοτήτων είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης της Ουάσιγκτον, με την ενεργή συμβολή της Σοσιαλδημοκρατίας είπε ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε: Η απάντηση στα προβλήματα της εποχής μας βρίσκεται σε μια ευρεία προοδευτική κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Και κύριος εκφραστής αυτής της συμμαχίας, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο προϋπολογισμός, με τις αβεβαιότητες και τις απειλές που εμπεριέχει, υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η αναγκαία στροφή στην ελπίδα μιας ριζοσπαστικής προοδευτικής αλλαγής κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.