Ζητήματα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας ανακύπτουν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, Θοδωρή Δρίτσα, από το περιεχόμενο επιστολής του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου με την οποία έκανε γνωστό ότι δεν θα παραστεί ενώπιον της επιτροπής.

«Απορρίπτω τους ισχυρισμούς και τις ύβρεις σας», αναφέρει ο Θοδωρής Δρίτσας, σε απαντητική επιστολή του προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα. Ο κ. Δρίτσας υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, ώστε η υπόθεση Novartis να φτάσει στην πλήρη διερεύνηση» και σημειώνει ότι θεωρεί άτυπη την αναγγελία του κ. Λοβέρδου ότι δεν θα προσέλθει ενώπιον της επιτροπής και αναμένει την τυπική απάντησή του.

Άτυπη η αναγγελία σας, παρακαλώ για την απάντησή σας

«Ενημερώθηκα, για την με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2018 επιστολή σας, την οποία απευθύνατε προς την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της Novartis, με την προσφώνηση «κύριε πρόεδρε της επιτροπής» και «κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας», την οποία ταυτόχρονα δώσατε στη δημοσιότητα.

Σας ενημερώνω καταρχάς, ότι η επιστολή σας αυτή έλαβε αρ. πρωτ. εισερχομένων εγγράφων 14/21.03.2018, από τη γραμματεία της επιτροπής. Σας ενημερώνω επίσης, ότι η αναγγελία εκ μέρους σας στην πρώτη φράση της επιστολής ότι «δεν πρόκειται να προσέλθω στη συνεδρίαση της επιτροπής σας, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018», θεωρείται προς το παρόν, ως άτυπη. Σήμερα θα λάβετε την επίσημη πρόσκληση μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση της επιτροπής και σας παρακαλώ να απαντήσετε σε αυτήν», αναφέρει ο Θοδωρής Δρίτσας στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Λοβέρδο.

Υπερέβητε τα εσκαμμένα

«Από το περιεχόμενο της επιστολής σας, προκύπτουν κατά την κρίση μου, σοβαρότατα ζητήματα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας. Σέβομαι τη θέση του αναφερόμενου ή και ελεγχόμενου πολίτη - ιδιαίτερα μάλιστα πολιτικού προσώπου - σε προανακριτικό έλεγχο ενδεχόμενης τέλεσης ποινικών αδικημάτων.

Παρά ταύτα, θεωρώ, εκτιμώντας και την πολιτική πείρα την οποία αδιαμφισβήτητα έχετε, ότι υπερέβητε τα εσκαμμένα», αναφέρει επίσης ο Θοδωρής Δρίτσας και προσθέτει: «Τα μέλη της επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης τα οποία συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ως έχουν καθήκον, παρά την αποχώρηση ενός αριθμού μελών, δεν είναι «… της κυβερνητικής πλειοψηφίας», αλλά είναι η επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Αυτό όμως ίσως, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το σημαντικό είναι ότι, όλο το κείμενο της επιστολής σας, περιέχει ανεπίτρεπτους ισχυρισμούς και απαράδεκτες ύβρεις».

Εργαζόμαστε για την πλήρη διερεύνηση

«Ως πρόεδρος της επιτροπής και με τη βεβαιότητα ότι εκφράζω το σύνολο των μελών της, απορρίπτω, τόσο τους ισχυρισμούς, όσο και τις ύβρεις σας και διαμαρτύρομαι έντονα για αυτές», αναφέρει ο κ. Δρίτσας και σημειώνει: «Θεωρώ αναγκαίο για μια ακόμα φορά, να βεβαιώσω τους πάντες, ότι αυτή η επιτροπή εργάζεται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, ώστε η υπόθεση Novartis να φτάσει στην πλήρη διερεύνηση. Δεν έχει δικαίωμα και δεν προαναγγέλλει αθώους, δεν έχει δικαίωμα και δεν κατασκευάζει ενόχους. Έχει υποχρέωση και αυτό κάνει, να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου, ώστε να σταματήσει η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και να επαναθεμελιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό. Τέλος, είμαι υποχρεωμένος να δώσω την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα και αυτό θα κάνω».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε, μέσω επιστολής, πως δεν θα συμμετέχει στην Επιτροπή για την υπόθεση Novartis την οποία χαρακτήρισε: «πλεκτάνη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων».