Υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ανέφερε ότι από τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 έγιναν 800 φορολογικοί έλεγχοι και τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται στα 170 εκατ. ευρώ.

Πολύπλοκο χαρακτήρισε το πρόβλημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύνθετη προσέγγιση ενώ επεσήμανε ότι το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει βούληση για να λυθεί ένα συστημικό πρόβλημα της κοινωνίας.

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να ασκεί κριτική στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενίσχυσε την φοροδιαφυγή, όταν, όπως είπε, επί 10 χρόνια, επί δικής της διακυβέρνησης, η Ελλάδα είχε έξι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο φόρο σε σχέση με την ΕΕ.

Αφορμή ήταν επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών, Κωνσταντίνου Κατσαφάδου από τη ΝΔ για τον τρόπο επιλογής των νέων διευθυντών και προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ και του Δημήτρη Κρεμαστινού από το Κίνημα Αλλαγής για την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για την Κάρπαθο.

Στα 170 εκατ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, από τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 έγιναν από το ΣΔΟΕ πάνω από 800 φορολογικοί έλεγχοι, και περίπου 7.500 παρεμβάσεις ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται στα 170 εκατ. ευρώ.

«Δεν μπορεί να μας κατηγορεί η ΝΔ για ενίσχυση της φοροδιαφυγής. Είναι σαν ο Λάκι Λουτσιάνο (Σικελός γκάνγκστερ και πατέρας του οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ) να μας κατηγορεί ότι έχουμε έλλειψη εντιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο κ. Κατσαφάδος κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στους φόρους ενώ είναι ουραγός στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

«Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει κάθε απασχολούμενος, έμπορας, επαγγελματίας, επιχείρηση, να έχει τη πιθανότητα ότι θα γίνει έλεγχος και θα έχει αυστηρές ποινές. Για να φθάσουμε εκεί πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου ότι ήμασταν υπεραισιόδοξοι. Κάναμε αρκετά βήματα έχουμε όμως πολλά ζητήματα ακόμα να λύσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

« Συμφωνώ για αυστηρή τιμωρία, όμως η φοροδιαφυγή είναι πολύπλοκη και θέλει σύνθετη προσέγγιση. Το σημαντικό είναι να υπάρξει βούληση. Από τη δική μας κυβέρνηση υπάρχει και αν υπάρξει και από άλλες κυβερνήσεις αυτή η βούληση θα έχουμε λύσει ένα συστημικό πρόβλημα της κοινωνίας».

Απαντώντας στον κ. Κρεμαστινό που ζήτησε να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο και για την Κάρπαθο, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε αυτό το αναπτυξιακό και περιφερειακό εργαλείο όπως είπε, να ενταχθούν όσα περισσότερα νησιά.

«‘Όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση. Η εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου θα περιλαμβάνει πάνω από 30 νησιά», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Συκοφαντία το ότι στελέχη ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν συνθήματα κατά της Βουλής

Στο μεταξύ «συκοφαντία» και «εντελώς ψέμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρισμούς ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν από την πλατεία Συντάγματος συνθήματα κατά της Βουλής μαζί με τους «αγανακτισμένους».

«Ποτέ μα ποτέ, δικά μας παιδιά δεν φώναζαν αυτό το σύνθημα», αντέδρασε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ότι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ σιγοτραγουδούσε στο Σύνταγμα το σύνθημα «να καεί, να καεί το… η Βουλή».

«Είμαι περήφανος που οι δικοί μας, ιδιαίτερα η Νεολαία μας όταν υπήρξαν στην πάνω πλατεία φασιστικά στοιχεία με το σύνθημα αυτό, πήγανε με σημαίες ευρωπαϊκές και προσπάθησαν να το αλλάξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Άκουσα πολλές φορές τη συκοφαντία αυτή για το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντελώς ψέμα και το ξέρουν αυτοί που το λένε. Οι πλατείες δεν ήταν μόνο στην Αθήνα. Ήταν και στη Βαρκελώνη και στην Πορτογαλία και στις Αραβικές χώρες και αλλού. Ήταν ένα κίνημα εναντίον των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Στην πλατεία ποτέ, μα ποτέ δικά μας παιδιά δεν φώναζαν αυτό το σύνθημα».

Τέλος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κωσταντινόπουλου σχετικά με τις εξελίξεις στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου, το ότι η Εθνική πουλά μια θυγατρική της εταιρεία.