Να σταματήσει την προσκόλλησή της στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά και να καταθέσει προτάσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις λιγνιτικές μονάδες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την αντίδραση αυτή του κ. Σταθάκη προκάλεσε η  οξύτατη παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και διαπραγματεύτηκε με τους θεσμούς με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Η ΝΔ έχει ένα σύνδρομο προσκόλλησης στην παιδική ηλικία, που ήταν η περίοδος Σαμαρά. Οτιδήποτε αποκλίνει από την περίοδο αυτή και τα τεκταινόμενά της, παράγει καταστροφή κατά τη ΝΔ. Αυτός ο λόγος είναι επαναλαμβανόμενος. Το 2015 μας είπαν ότι θα κατέρρεε η κοινωνία, η οποία δεν κατέρρευσε. Η συμφωνία για το 2015-2018 μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί και ακόμη και το 2018 που κλείνει η συμφωνία, δεν το αναγνωρίζουν. Να σας θυμίσω τους κόφτες. Να σας θυμίσω τις προβλέψεις για την κατάρρευση της ΔΕΗ το 2016, το 2017, το 2018 κοκ», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στην κριτική που είχε ασκήσει νωρίτερα ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κ. Σκρέκας.

«Είναι γεγονός ότι ειδικά στα ενεργειακά, αυτή η κυβέρνηση ακύρωσε ό,τι είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ευτυχώς για τον τόπο. Όπως αυτή η κυβέρνηση ακύρωσε και το ίδιο το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά και ανοίξαμε μια διαδικασία για ένα πρόγραμμα ηπιότερο, βιώσιμο και πιο αναδιανεμητικό» επέμεινε ο Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε πως έτσι και στα ενεργειακά η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα που έλεγε ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το σταμάτησε λέγοντας ότι το 51% θα παραμείνει στο δημόσιο και θα γίνει μια επένδυση με στρατηγικό επενδυτή. «Αυτή η συμφωνία έφερε ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα και συγκεκριμένο που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον» είπε ο Γιώργος Σταθάκης και αναρωτήθηκε: «Από προκύπτει η καταστροφή που μας λέει η ΝΔ; Παραλάβαμε τον ΔΕΣΦΑ με ένα διαγωνισμό που έλεγε 400 εκατομμύρια σε μια εταιρεία αζέρικων συμφερόντων, με πολλά προβλήματα ευρωπαϊκού δικαίου. Την ακυρώσαμε. Προχωρήσαμε στην επαναπροκήρυξη και 18 μήνες μετά, τα 400 εκατομμύρια έγιναν 535 εκατομμύρια, η εταιρεία, οι βασικοί στρατηγικοί επενδυτές είναι όλοι Ευρωπαίοι και στρατηγικοί επενδυτές στην ευρύτερη περιοχή. Τι ακριβώς σας χάλασε από αυτό; Για να καταλάβουμε γιατί είμαστε η κυβέρνηση της καταστροφής δηλαδή».

Σχολιάζοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι εγκαταλείφθηκε ο σχεδιασμός για τη μικρή ΔΕΗ, ο υπουργός επανέλαβε ότι, σήμερα έχουν φύγει από το τραπέζι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, δηλαδή το απόλυτα κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ και έχει φύγει από το τραπέζι και το φυσικό αέριο. «Η ΔΕΗ μένει με τον βαρύ πυρήνα της και το κομμάτι που φεύγει από τη ΔΕΗ, ναι μεν είναι έτοιμες μονάδες, αλλά η κάθε μια από αυτές έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ζωής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

«Σήμερα επειδή είμαστε δύο μήνες πριν το τέλος του προγράμματος, θα περίμενα μια σχετική αποστασιοποίηση της ΝΔ από αυτή την προσκόλληση στην κυβέρνηση Σαμαρά, θα περίμενα να φέρει μια συζήτηση για το δια ταύτα, σε σημερινό περιβάλλον και θα ήταν ευχής έργον να ακούσουμε τις προτάσεις της για τις προοπτικές στον ενεργειακό κλάδο» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε στο σημείο αυτό ότι είναι γνωστοί σε όλους οι στόχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενέργεια. Οι στόχοι αυτοί είναι που θα καθορίσουν και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Δηλαδή, σχεδιασμό για να παράγουμε το 27% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνουμε από ΑΠΕ, να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με σήμερα για το σύνολο των δραστηριοτήτων. «Αυτοί είναι οι στόχοι, το πλαίσιο είναι δεδομένο και ο εθνικός σχεδιασμός πρέπει να απαντήσει στο πως θα γίνει αυτή η μετάβαση. Εμάς ως χώρα που έχουμε εγχώρια πηγή λιγνίτη, άνθρακα κοκ, αυτή η μετάβαση θα διασφαλίσει, όπως έχουμε πει, στο μάξιμουμ δυνατό τη χρήση της εγχώριας πηγής. 'Αρα και το ειδικό βάρος του λιγνίτη προφανώς θα μειωθεί. Εμείς θα προσπαθήσουμε, στο μεταβατικό στάδιο, και να επιδοτείται για λόγους ασφάλειας και να έχουμε σταδιακή αποκλιμάκωση των επιδοτήσεων και αφετέρου να υπάρχει η διαδικασία που θα διασφαλίζει ότι το παρόν λιγνιτικό παραγωγικό δυναμικό θα σβήνει παράλληλα με τη διάρκεια ζωής των μονάδων» εξήγησε ο Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε ότι οι μονάδες που θα τελειώνουν τη λειτουργία τους δεν θα αντικαθίστανται, αλλά θα μείνει ένας πυρήνας έως το 2034 δύο, τριών υπερσύγχρονων μονάδων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και «άρα η μέριμνα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν βίαιες μεταβολές στον τομέα αυτό».

Ο υπουργός αναφερόμενος στα εργασιακά θέματα επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι που θα πάνε στις μονάδες που θα αποσχιστούν, θα διέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που θα έχει ήδη υπογράψει η ΔΕΗ. Ο εσωτερικός κανονισμός όμως είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα διότι «δεν μπορεί σε αυτές τις μονάδες να ισχύσει ο γενικός εσωτερικός κανονισμός της ΔΕΗ που αφορά πολλά διαφορετικά συστήματα της ΔΕΗ που κάλυπτε όλο το φάσμα». Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που φτιάχνεται ο εσωτερικός κανονισμός και το περιεχόμενό του, προβλέπεται από τον νόμο. Για τα εργασιακά δε, στο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρητή αναφορά στις προβλέψεις του προεδρικού διατάγματος του 2002.

Ως προς το ανταποδοτικό τέλος, είπε ότι γίνεται ένας εξορθολογισμός και ότι η κυβέρνηση μελετάει να υπάρξει μια δεύτερη πηγή που θα συμπληρώνει αυτό τον πόρο για τη στήριξη των λιγνιτοπαραγωγικών περιοχών και που θα μπορούσε να προέλθει από τον πόρο από το CO2.