Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι. Από άλλο μετερίζι πλέον, αλλά με την ίδια διεισδυτική ματιά επί θεατών και αθέατων συμβάντων, επί των... Διαφυγόντων γεγονότων, που συνθέτουν πολλές φορές ακριβέστερα το παζλ και τον καμβά των εξελίξεων και των παρασκηνίων που μεσολάβησαν ή εξακολουθούν να διαμορφώνουν καταστάσεις. Πολυποίκιλο το σημερινό μενού...

*** Στην ήττα σου, αρθρογραφώ και επιμένω σε ό,τι σας είχα συνηθίσει: άκρατος πατριωτισμός (που είναι γνωστό πού οδηγεί), ορθοδοξία και μίσος κατά των αντιπάλων, έτσι για να με... θυμηθείτε! Υπογραφή; Ο πρώην, που τον εκθρόνισε το ίδιο του το κόμμα και βρέθηκε ο Κυριάκος αρχηγός...

*** Εμ, αυτός; Ο… αυτοεξόριστος είπε στα σοβαρά ότι «το μονοπώλιο της βίας το έχει το κράτος…». Και σείστηκε η Αστυνομία, τα ΜΑΤ κρύφθηκαν από την ντροπή τους, αλλά και την αμηχανία τους - έφυγε και ο Κώστας από την αίθουσα στη δευτερολογία.

*** Τώρα, τη μέρα που βούιζε ο τόπος για τα νέα στοιχεία φοροδιαφυγής, μπαμ-μπαμ-μπαμ ηκούσθη επί της Χαριλάου Τρικούπη (αχ καημένε, πού να ’ξερες...). Μετάφραση; Να φύγει ο Τόσκας, να φορτωθεί η κυβέρνηση τους πυροβολισμούς, να περάσει όσο γίνεται ανώδυνα το νέο κύμα αποκαλύψεων, που αφορά σε απολύτως επώνυμους πέριξ (ή και εντός;) των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τουτέστιν, ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει... σφαίρες και... εκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους, από την... πατριωτική κατά τα λοιπά μεγαλοαστική ή μεσοαστική τάξη της χώρας.

*** Όπως θα διαβάσετε και στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Σωτήρη Καψώχα, βγήκαν -παράνομα ή νόμιμα ή... ημινόμιμα, θα δείξει- από τη χώρα τσουβάλια με χρήμα, ήτοι 125 (!) δισ. ευρώ, για καταθέσεις και... επενδύσεις, λέει, σε 50 χώρες! Εμ, κάτι είχε καταλάβει ο ΓΑΠ, όταν έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», απλά δεν μας αποκάλυψε πού ήταν!

*** Αλλαγή πεδίου. Σας πληροφορώ, μετά λόγω γνώσεως. Ψάχνουν για εξαγορές στοιχηματικών εταιρειών, Έλληνες και ξένοι, από Σέρβους, Μαυροβούνιους και άλλων εθνικοτήτων «επενδυτές», οι περισσότεροι είτε με έδρα τη χώρα τους είτε τη Μάλτα, που επιτρέπουν το... ξέβγαλμα των άπλυτων και λερωμένων. Μήπως ο φίλτατος Ευάγγελος, που προΐσταται, πρέπει να έχει το νου του; Θυμίζω ότι στη Μάλτα πολύ πρόσφατα δολοφόνησαν δημοσιογράφο που κυνηγούσε και τέτοιες υποθέσεις, μπλεγμένες με... πολλά Panama Papers.

*** Αλήθεια, εκείνος ο βόρειος γείτονάς μας, που κυκλοφορεί με προστασία και θωρακισμένο αυτοκίνητο, συνεχίζει να συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ, για... επενδύσεις στη χώρα του; Μου ψιθυρίζουν ότι πρόκειται για μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα μπίζνα, αφορολόγητη και με... ρεγάλο της τάξης του 5%. Ξέρει τίποτα εκείνη η οικονομική Αστυνομία ή το πεδίο είναι παρθένο;

*** Τράπεζες-επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια: εδώ γίνεται μεγάλο παζάρι, κάποια τραπεζικά στελέχη βέβαια το λένε αλλοιώς, μιλάνε για «μεγάλο παιχνίδι». Ένα είναι το ζητούμενο, αν θα υπερισχύσουν οι ανάγκες των τραπεζών να κλείσουν τρύπες εκατ. ευρώ ή οι παλιές καλές σχέσεις θα παίξουν τον ρόλο τους. Αν βέβαια διασωθούν και θέσεις εργασίες επιχειρήσεων, που οι ιδιοκτήτες τους θησαύριζαν με παρόμοια δάνεια, μαζί με ένα εύλογο όφελος για την τράπεζα, αυτό θα ήταν ιδεατή λύση. Αλλά με πρώτο και αναγκαίο βήμα την απομάκρυνση αυτών των επιχειρηματιών, που ζούσαν στη χλιδή με δανεικά και αγύριστα.

*** Πολύ σύντομα, το BigBusiness.gr, θα σας παρουσιάσει αναλυτικά τα τρελά ποσά που πήραν ως αμοιβές στα χρόνια της κρίσης, τα μέλη διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιρειών, την ώρα που οι επιχειρήσεις τους πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Θα... φρίξετε!

*** Τελευταίο, για σήμερα: για πρώτη φορά, από τον Νοέμβριο του 2010 παρακαλώ, οι κερδοφόρες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις ήταν περισσότερες από τις ζημιογόνες! Και είχαν κέρδη 1 δισ. ευρώ. Τι λέτε, πάμε καλύτερα ή χειρότερα; Αλλά ο κ. Φέσσας του ΣΕΒ λέει να μη δοθεί ούτε ευρώ παραπάνω στους εργαζόμενους, μη μας βρει πάλι νέα κρίση, γιατί αυτή ήταν προφανώς κατά τον ίδιο η αιτία που βουλιάξαμε και όχι η ρεμούλα και το κλέψιμο, γνωστών και αγνώστων, του εθνικού μας πλούτου.

Αυτά για σήμερα, πρώτη ημέρα εξόδου μας στο διαδίκτυο!

Καλοτάξιδοι να είμαστε, με τις ευχές σας πάντα!

Κομφούκιος (Ο... Businessman)