Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Στο πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι ολέθριες συνέπειες της επιδημίας του Covid-19, συνεταιρισμοί και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) σε παγκόσμιο επίπεδο, κινητοποιούνται προκειμένου να ενισχύσουν τους εργαζομένους τους, τα μέλη και τις κοινότητές τους.

Το 1949, όταν ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η κυρίαρχη αντιπαράθεση δεν είναι τόσο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Για την Ουάσινγκτον, η πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 σηματοδοτεί τον θρίαμβο του φιλελευθερισμού. Υστερα από 30 χρόνια μαοϊσμού, η Κίνα είναι ένας οικονομικός νάνος, δεν βρίσκεται πραγματικά στο ραντάρ.

Όπως υπάρχει μια αστόχαστη αισιοδοξία, έτσι υπάρχει και μια αστόχαστη απαισιοδοξία. Το να μη θέλεις να δεις ή να παραδεχθείς ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές μπορεί να είναι εξίσου προβληματικό με το να προσπαθήσεις να κρύψεις ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ζούμε εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση επιφανειακής απαισιοδοξίας, με συνέπεια να θεωρούμε ότι τα αδύνατα σημεία της Ενωσης είναι ασυμβίβαστα με τα δυνατά της σημεία.

Η σταδιακή άρση των υγειονομικών περιορισμών και η επανεκκίνηση της οικονομίας έχουν τροφοδοτήσει μια πλούσια συζήτηση σε διεθνές επίπεδο για την «επόμενη μέρα» με αντικείμενο τον σχεδιασμό των πολιτικών ανάκαμψης της οικονομίας και τον ρόλο της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης. «Επιστροφή στην “αναπτυξιακή κανονικότητα” ή ευκαιρία μετάβασης σε ένα βιώσιμο μέλλον;» είναι το βασικό δίλημμα για την post-Covid19 αναπτυξιακή ατζέντα.

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Πολιτισμού, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αγαστή σύμπραξη με τις Διεθνείς Επιτροπές για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανοίγουν μια νέα δυναμική σελίδα στη διεκδίκηση για την επιστροφή τους στην Ελλάδα»

Η πανδημία μεταβάλλει τη νοηματοδότηση και την παραγωγή της επιστήμης καθώς και τους τρόπους διοίκησης και διδασκαλίας στα πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, η επιστήμη και το πανεπιστήμιο συμβάλλουν σε μεταβολές που προκαλούνται στη συγκυρία της πανδημίας.

Σοκ προκαλούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των «Νέων» που κυκλοφορούν με το ίδιο θέμα κατ’ ουσίαν, την περικοπή του μισθού για δημόσιους υπαλλήλους.

Εκτενές σχόλιο σχετικά με τις χθεσινές συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη σχετικά με τον θερινό τουρισμό εν μέσω πανδημίας δημοσίευσε το Politico, κάνοντας μεν λόγο για «μεγάλη προσπάθεια» από την πλευρά της Ε.Ε., τονίζοντας, ωστόσο ότι παραμένουν κάποια αναπάντητα ερωτήματα και καταλήγοντας στο συμπέρασμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι «να μην αρχίσουν ακόμη να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους».

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πετρέλαιο έχει αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Οι αγορές του πετρελαίου είναι επίσης άρρηκτα συνυφασμένες με κάθε μεγάλη κρίση της σύγχρονης εποχής (οικονομική-κοινωνική, οικολογική και προσφυγική). Η υγειονομική κρίση του κορονοϊού δεν αποτελεί εξαίρεση επιφέροντας και αυτή σημαντικές επιπτώσεις πετρελαϊκή βιομηχανία. Η αγορά του πετρελαίου υπέστη πρωτοφανή κατάρρευση, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα διεθνώς, τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στην παγκόσμια οικονομία εν γένει.

Εκτός της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ ή έστω των 534 ευρώ του Μαΐου παραμένουν οι εργαζόμενοι με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, όπως είναι όσοι αμείβονται με εργόσημο ή με τίτλους κτήσης, ενώ εγκλωβισμένοι είναι και οι χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερα από δύο χρόνια.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ