«Δεν υπάρχει πια σχεδόν καμία ελπίδα για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», γράφει η Handelsblatt. «Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα θα τερματιστεί χωρίς οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Το ΔΝΤ θα έπρεπε κανονικά να συμμετέχει στη δανειακή βοήθεια για την Ελλάδα. Ωστόσο οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν διαφορές- και οι Έλληνες δεν έχουν επίσης πια καμία όρεξη», τονίζει η εφημερίδα.

Τον Αύγουστο το τρίτο αυτό πρόγραμμα εκπνέει και καθίσταται ολοένα και περισσότερο απίθανο να εμβάσει το ΔΝΤ μέχρι τότε χρήματα στην Αθήνα.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ακόμη διαπραγματεύονται σχετικά με την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου. Το σημείο τριβής είναι το ερώτημα, κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι μακροπρόθεσμα σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα, καθότι βλέπει περισσότερο απαισιόδοξα απ’ ότι η Ε.Ε. την οικονομική εξέλιξη της χώρας, εξ ου και θεωρεί αναγκαίες τις ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα.

Οι αξιώσεις του Ταμείου είναι όμως για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, και ιδίως για τη Γερμανία, υπερβολικές. Εσχάτως, όπως λέγεται τόσο από κύκλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο κι από το περιβάλλον του ΔΝΤ, έχει σημειωθεί πρόοδος στις επαφές των δύο πλευρών, ενώ κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Το Ταμείο ζητάει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν ποιες ελαφρύνσεις χρέους σκοπεύουν να παράσχουν στους Έλληνες μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας. Ο χρόνος πιέζει. Καθότι το ΔΝΤ δεν θέλει να εμβάσει τα χρήματά του την τελευταία στιγμή, λίγο προτού λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Στις Βρυξέλλες υπάρχει πάντως επιφυλακτικό κλίμα σε σχέση με το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη βδομάδα.

Κι ακόμη κι αν ΔΝΤ και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πετύχουν συνεννόηση, μπορεί τελικά το ΔΝΤ να μη δώσει τελικά τα χρήματα. Καθότι, όπως λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ούτε η Ελλάδα θέλει πλέον το δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ, γιατί της είναι πολύ ακριβό, επειδή το ταμείο ζητά ένα αισθητά υψηλότερο επιτόκιο απ’ ότι ο μηχανισμός ESM.

Άλλωστε, άμεση ανάγκη από χρήματα η Ελλάδα δεν έχει στην παρούσα φάση. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων, ο ESM σκοπεύει να της εμβάσει μια ακόμη τελευταία δόση ύψους έντεκα έως δώδεκα δισ. ευρώ.

Πάντως, ακόμη κι αν το Ταμείο δεν δώσει χρήματα, επισήμως φαίνεται πως συμμετέχει ακόμη στο ελληνικό πρόγραμμα, ελέχθη απ’ τις Βρυξέλλες. Κι αυτό είναι σημαντικό, ούτως ώστε να κερδηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των διεθνών επενδυτών και να διευκολυνθεί η επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές, καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Der Spiegel: Το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

«Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα θα τερματιστεί χωρίς οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο με τίτλο «ελληνική κρίση - Το ΔΝΤ πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα». Διαβάστε εδώ περισσότερα.