Τη συμφωνία που επετεύχθη στο ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ, μεταξύ των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ καλωσορίζουν με ανακοίνωσή τους τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και η πρόεδρος της ομάδας Γκάμπι Τσίμερ εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας που έδωσε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».

Η Γκ. Τσίμερ σημειώνει ότι με τη συμφωνία «αποδεικνύεται πως η αμοιβαία κατανόηση και η φιλική συνύπαρξη, συνεργασία και ο ρεαλισμός νικούν τον εθνικισμό, την εθνική και πολιτική εχθρότητα».

Τονίζει, επίσης, ότι η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας στα Βαλκάνια, να ενισχύσει τις συνέργειες σε όλα τα επίπεδα και να βελτιώσει τη σταθερότητα και την ευημερία για τον λαό της περιοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την ικανοποίησή της και καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. «Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, καθώς τους ενώνουν κοινά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα», επισημαίνουν οι Πράσινοι με ανάρτησή τους στο Twitter και εκφράζουν την ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας τους επόμενους μήνες θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή που θα συμβάλει στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.