Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τη στάση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σκοπιανό. Δεν θέλει να δυσαρεστήσει την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του γράφει Der Tagesspiegel. Απομονώνεται διεθνώς σημείωνε χθες η Handelsblatt. Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Έλμαρ Μπροκ, λέει ότι κατανοεί τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ελπίζει να τερματιστούν οι «κομματικοί καβγάδες» και να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Χρειάστηκαν 26 χρόνια στη διεθνή σκηνή για να βρει η πΓΔΜ λύση με τη γειτονική Ελλάδα για το όνομα και το κράτος της. Αναμένεται να ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία, για να είναι σαφές ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι κάτι διαφορετικό από την ομώνυμη επαρχία της βόρειας Ελλάδας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

«Την επομένη, όμως, κιόλας της συμφωνίας, τα πάντα κλονίζονται και πάλι: Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την Τετάρτη αποφασιστική αντίσταση- μάλλον αντίθετα με ό,τι πρεσβεύει ο ίδιος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να δυσαρεστήσει το εθνικιστικό κομμάτι του κόμματός του και τους ψηφοφόρους εκείνου», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Σε διεθνές επίπεδο, όμως, υπήρξε μεγάλη εκτίμηση για τις δύο αριστερές κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων. Γιατί ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ουσιαστικά είναι πλέον ανοικτός για το μικρό βαλκανικό κράτος», τονίζει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η «Die Tageszeitung», αφού σημειώνει ότι «η διαμάχη για το όνομα Μακεδονία διήρκεσε περισσότερο απο 25 χρόνια» τονίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζαεφ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να τερματίσουν τη διαμάχη για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η χώρα θα ονομαστεί στο μέλλον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Μπροκ/ΕΛΚ: Η οδυνηρή οικογενειακή ιστορία εξηγεί την αντίθεση \Μητσοτάκη 

Την ελπίδα ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί «επί της ουσίας» από τη Ν. Δημοκρατία και θα αποφευχθούν οι «κομματικοί καβγάδες» εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Έλμαρ Μπροκ και μέλος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ΕΚ, μιλώντας στον ευρωπαϊκό ιστότοπο, Euractiv.

Η οδυνηρή οικογενειακή ιστορία εξηγεί εν μέρει την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας, λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Ωστόσο η συμφωνία, που επιτεύχθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, δεν άρεσε καθόλου στα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στις χώρες τους.

Τόσο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και το VMRO-DPMNE ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο είχε προηγουμένως εκφράσει την επιθυμία του να αρθεί το αδιέξοδο για την ονομασία.

Στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με στόχο να μπλοκάρει τη συμφωνία, την οποία αποκαλεί «επιζήμια» για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασε την ελπίδα πως όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για να τερματισθεί η διένεξη.

«Διότι τότε θα έχουμε επιλύσει μια κρίση δεκαετιών (...) ελπίζω πως το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στην ουσία του και θα αποφευχθούν οι κομματικές μάχες».

«Μεγάλη κατανόηση» για τον Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας τη στάση του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, ο Μπροκ δήλωσε πως έχει «μεγάλη κατανόηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης στον κόμμα του, εξαιτίας αυτού που συνέβη το 1992 στον πατέρα του, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε λόγω της διένεξης για την ονομασία.

Ο Μπροκ αναφερόταν στην αναταραχή που ξέσπασε στη Νέα Δημοκρατία όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς διαφώνησε με τη λύση της διπλής ονομασίας, που είχε προταθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και παραιτήθηκε οδηγώντας στην κατάρρευση της κυβέρνησης λίγους μήνες μετά.

Ο Σαμαράς, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2012 ως το 2015, εξακολουθεί να είναι ένα μέλος του κόμματος με επιρροή και αντιτίθεται σθεναρά στο να περιληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της βόρειας γείτονος.

Ο Σαμαράς αποκάλεσε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό».

Ο Μπροκ επανέλαβε την κατανόησή του προς τον νεότερο Μητσοτάκη, όμως επισήμανε πως αυτό πρέπει να μείνει υπό έλεγχο και εξέφρασε την επιθυμία «στο τέλος να καταλήξουμε σ' ένα θετικό συμπέρασμα».

«Έγκειται στη Νέα Δημοκρατία να αποφασίσει, όμως ελπίζω σε κάθε περίπτωση πως μπορούμε να φθάσουμε σ' ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μπροκ προσθέτοντας πως η Αθήνα χρειάζεται «εγγυήσεις» ότι τα Σκόπια δεν έχουν διεκδικήσεις επί του ελληνικού διαμερίσματος της Μακεδονίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Γερμανός πολιτικός εξήγησε πως, αν η συμφωνία προχωρήσει, οι πόρτες θα ανοίξουν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και για να υποβάλει η χώρα αυτή αίτημα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, πράγμα που θα είναι μια «πολύ κακή συμφωνία για τη Ρωσία».

«Συνεπώς είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», υπογράμμισε.