«Έπειτα από οκτώ ατελείωτα χρόνια η Ελλάδα απαλλάσσεται επιτέλους από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας», αναφέρουν οι New York Times για τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup. Σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής στήριξης και λιτότητας στην Ελλάδα έληξε μεταδίδει το CNBC. Αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από την οκταετή περίοδο διάσωσης, σημειώνει η Wall Street Journal. Για το τέλος ενός μεγάλου τούνελ κάνει λόγο η γαλλική ιστοσελίδα France info.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι αποδεσμεύουν οριστικά την Ελλάδα από την οικονομική στήριξη των προγραμμάτων κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της κρίσης χρέους που απείλησε τη νομισματική ένωση με καταστροφή», γράφουν οι Τimes της Νέας Υόρκης. 

«Με την συμφωνία αυτή μειώνεται η εξάρτηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της και από το ΔΝΤ, οκτώ χρόνια μετά την εκδήλωση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προκάλεσε μόνιμες πολιτικές ρωγμές», προσθέτει η αμερικανικοί εφημερίδα. «Έπειτα από οκτώ ατελείωτα χρόνια η Ελλάδα απαλλάσσεται επιτέλους από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας. Η Ελλάδα εντάσσεται πλάι στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία στην ομάδα των χωρών της ευρωζώνης που άλλαξαν οικονομική πορεία και στέκονται και πάλι στα πόδια τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η χώρα του προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον μετά από πολυετή ύφεση. «Η κυβέρνηση αυτή δεν θα ξεχάσει ποτέ όσα υπέφεραν οι Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια. Ο λαός πρέπει να αισθανθεί πολύ γρήγορα την διαφορά στην τσέπη του. Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε. Η Ελλάδα θα λάβει δάνεια 15 δισ. ευρώ κατά τους δύο τελευταίους μήνες του προγράμματος. Κατόπιν θα λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, που περιλαμβάνει δεκαετή επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης δανείων του προηγούμενου προγράμματος και δεκαετή επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής. Ένα απόθεμα ρευστότητας ύψους 24,1 δισ. ευρώ θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους για τους επόμενους 22 μήνες.

Η χώρα θα παραμείνει υπό την στενή επιτήρηση των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η ανεργία έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά, όμως το 20% των Ελλήνων δεν έχουν δουλειά. Η οικονομία αναπτύσσεται, αν και με τον σχετικά αργό ρυθμό του 1,4% το 2017. Τα νοικοκυριά έχουν απωλέσει το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους και εκατοντάδες χιλιάδων Έλληνες εργάζονται σε χαμηλά αμειβόμενες και προσωρινές εργασίες, ενώ έρχονται περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.

«Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει τα τρία τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα τρία τελευταία χρόνια. Πρέπει αν δούμε τι συνέβη το 2010 και είναι αλήθεια ότι έγινε μια τεράστια καταστροφή», δήλωσε ο Zsolt Darvas του think-tank των Βρυξελλών Bruegel. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να καταργήσει τη λιτότητα, έχει παραδεχθεί ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα προκαλέσει κάποια μαγική μεταμόρφωση. Η διαχείριση του χρέους που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, θα αποτελέσει ένα ηράκλειο άθλο.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal σημειώνει: Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή περίοδο διάσωσης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αποφάσισαν χθες οι χώρες της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών έφτασαν σε έναν σκληρότατο συμβιβασμό, που φαινόταν εύκολο να επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι υπουργοί χρειάστηκαν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, που θα της επέτρεπε να βγει με ασφάλεια από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου και να αντιμετωπίσει εκ νέου τις αγορές.

Ενώ το CNBC μεταδίδει: Σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής στήριξης και λιτότητας στην Ελλάδα έληξε όταν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup ανακοινώθηκε συμφωνία για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισίχαρακτήρισε την στιγμή «ιστορική» και «εξαιρετική». Η συμφωνία περιλαμβάνει δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του δεύτερου προγράμματος και δεκαετή επιμήκυνσης των περιόδων χάριτος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που ίσως υπήρξε ο θερμότερος υπέρμαχος της παραχώρησης ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, τα μέτρα καθιστούν το χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, διατηρεί ωστόσο αμφιβολίες για το μακροπρόθεσμο διάστημα.

France info: Το τέλος ενός μεγάλου τούνελ η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια ευρεία συμφωνία για τον τερματισμό οκτώ ετών μνημονίων κρίσης, λιτότητας και διάσωσης για την Ελλάδα», γράφει η γαλλική ιστοσελίδα France info. «Είναι το τέλος ενός μεγάλου τούνελ», προσθέτει.

Η γαλλική ιστοσελίδα κάνει λόγο για μια "ιστορική στιγμή", «που θα επιτρέψει στην Αθήνα να φύγει, όπως ήταν αναμενόμενο, από την κηδεμονία των πιστωτών».

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι συνομιλίες παρατάθηκαν επειδή η Γερμανία επέδειξε αντίσταση την τελευταία στιγμή ενάντια στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά τελικά η απόφαση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη από τους πιστωτές της για να εξασφαλίσει την αξιοπιστία της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.