Ξεκινούν σήμερα οι εκλογές για τους δικηγόρους, οι οποίοι προσέρχονται από τις 7 το πρωί στους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας.

Οι 40.625 δικηγόροι με δικαίωμα ψήφου καλούνται σήμερα και αύριο Δευτέρα 27/11 να ψηφίσουν τους νέους πρόεδρους και τα νέα Διοικητικά Συμβούλια για την επόμενη τετραετία με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, οι εκλογές θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο, ενώ οι επαναληπτικές θα διεξαχθούν 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017. Στους υπόλοιπους Συλλόγους θα διεξαχθούν μόνο σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι εκλογές θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο στους 62 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς στον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δικαίωμα ψήφου έχουν 20.990 δικηγόροι, οι οποίοι μπορούν να προσέλθουν αύριο και μεθαύριο στις 52 κάλπες των 26 εκλογικών τμημάτων για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τους, μεταξύ 15 υποψηφίων προέδρων και συνδυασμών.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου Κώδικα Δικηγόρων, έχει τεθεί όριο στις θητείες που μπορούν να εκλεγούν οι πρόεδροι και οι 24 σύμβουλοι - μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου). Ειδικότερα, ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και οι σύμβουλοι για τρεις.

Να σημειωθεί πως πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει το 50%+1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν δεν συμβεί αυτό την πρώτη Κυριακή επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αντίθετα, οι σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη ψηφοφορία.

Ειδικά για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι 10 υποψήφιοι συνδυασμοί στους οποίους υπάρχει πρόεδρος είναι οι:

1. Άγγελος Βρεττός (Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων)
2. Παναγιώτης Γαλετσέλης (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή)
3. Φώτιος Γκωτσής (Δικηγόροι Μπροστά)
4. Βασίλειος Βραχιώτης (Επείγει)
5. Θεμιστοκλής Σοφός (Εργατικοί)
6. Δημήτριος Αναστασόπουλος (Ο Δικηγόρος - Όλοι Εμείς Μαζί)
7. Παναγιώτης Περάκης (Ανεξάρτητη Πρόταση - Δικηγορική Συνείδηση)
8. Θεόδωρος Μαντάς (Παρίσταμαι Υπέρ)
9. Χριστίνα Κουντούρη (Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη)
10. Νικόλαος Δαμασκόπουλος (Σύνθεση των Δικηγόρων).

Μεμονωμένοι υποψήφιοι πρόεδροι κατέρχονται ο Δημήτριος Βερβεσός και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, ενώ υποψήφιοι συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο είναι οι: α) Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, β) Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και γ) Πυξίδα.