Στην Ελλάδα συνέβη μια ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι θεσμοί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν ήθελαν να επιτύχει μια αριστερή κυβέρνηση, τόνισε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η Γκάμπι Τσίμερ από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Πρασίνων Βορείων Χωρών.

Τι θα γίνει με τις χώρες που έχουν υπερβολικό χρέος, για παράδειγμα με την Ιταλία, διερωτήθηκε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, για να τονίσει: Πρέπει να δώσουμε στον λαό της Ελλάδας αλληλεγγύη. Ζήτησε ακόμη να αλλάξουμε ως Ε.Ε. τρόπο σκέψης, υπογραμμίζοντας τη διαφορά της με την προσέγγιση, Ευρώπη του μέγιστου κέρδους.

Η Ελλάδα πέρασε μια σύγχρονη Οδύσσεια και έφτασε στην Ιθάκη της, η Ελλάδα έχει να δώσει τεράστια διδάγματα, υποστήριξε.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λέσβο μόνη της

Πρέπει να βρούμε μια νέα δύναμη για την Ευρώπη, τόνισε στην εισαγωγή της ομιλίας της η Σκα Κέλερ, από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων.

Για την ελληνική κρίση φταίει το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έφερε ευημερία στους πολίτες της. Δεν μπόρεσε η Ε.Ε. να βρει κοινές λύσεις ευημερίας για τους πολίτες της. Πρέπει να δημιουργήσουμε επιτέλους μια κοινωνική Ευρώπη, επέμεινε η κ. Κέλερ. Με πρόσβαση στη στέγη και το κοινωνικό κράτος για όλους τους πολίτες.

Όταν έχουμε μια ολόκληρη γενιά χωρίς προοπτική, είναι θέμα δημοκρατίας στην Ευρώπη, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Να υπάρξει ευρωπαϊκό σχέδιο για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, πρότεινε να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο και κοινή ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των προσφύγων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λέσβο μόνη της να λύσει το πρόβλημα.

Η Ελλάδα επλήγη σκληρά από κλιματική αλλαγή π.χ. από τις πυρκαγιές. Η Ελλάδα να γίνει προπομπός για ανανεώσιμες ενέργειες, ζήτησε εξάλλου.

Εύσημα στον Τσίπρα για το Σκοπιανό

Κλείνοντας η Σκα Κέλερ συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Είναι παράδειγμα Για όλη την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά.