Για ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του αδιεξόδου με την Ελλάδα κάνει λόγο ο Guardian με τίτλο «Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία: το κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος», αναφερόμενο στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

Όπως γράφει, το κοινοβούλιο της "Μακεδονίας" ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα που διαρκούσε δεκαετίες και προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Συνολικά, 80 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της μετονομασίας της βαλκανικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» φτάνοντας μετά βίας στην ελάχιστη πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την εφαρμογή συνταγματικών αλλαγών.

Ωστόσο η διαδικασία για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών είναι χρονοβόρα και απαιτεί πολλούς γύρους ψηφοφορίας, με την ψηφοφορία της Παρασκευής να είναι το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιανουάριο. Μόλις η χώρα αλλάξει επίσημα το σύνταγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να ψηφίσει τη συμφωνία. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ανταλλάξει κατηγορίες ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της "Μακεδονίας".

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης των πολιτών της χώρας σχετικά με τη συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα που διεξήχθη για τις αλλαγές. Η Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στις φιλοδοξίες της "Μακεδονίας" για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανταπέδωσε τα πυρά την Πέμπτη. «Υπάρχει μία συνέχιση της πιο ωμής παρέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων, το επίπεδο της οποίας έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια που μπορούμε να φανταστούμε», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.