Η αντιπαράθεση Ρώμης-Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό της Ιταλίας, το αδιέξοδο του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, οι συνέπειες των καθυστερήσεων για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #14.

Η Κομισιόν και η Ρώμη επικαλούνται την εφαρμογή των Συνθηκών και την πρόσφατη λαϊκή εντολή,  αντίστοιχα, για να στηρίξουν τις θέσεις τους στην διαμάχη για το σχέδιο Προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019. Ο φόβος, όμως, ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο υπαγορεύει την αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας.

Την ίδια ώρα, ένα διαρκές αδιέξοδο βιώνει ο «μεγάλος συνασπισμός» της Γερμανίας με τους προβληματικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό του να απειλούν να έχουν παρενέργειες για την Ευρώπη σε μία εποχή προκλήσεων και νέων δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο μεταναστευτικό ζήτημα, η καθυστέρηση στην υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου ενισχύει τις αντιευρωπαϊκές και ξενοφοβικές φωνές, αποδυναμώνει τις όποιες πολιτικές αλληλεγγύης αναπτύσσονται από κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, και οδηγεί πρακτικά στην προώθηση ad hoc λύσεων, με προσωρινό χαρακτήρα, που δεν δίνουν απάντηση στα πιεστικά προβλήματα.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit προκάλεσαν αναβίωση του ιρλανδικού ζητήματος που ταλάνισε τη βρετανική και ιρλανδική πολιτική όλο τον 20ο αιώνα. Η διαμάχη στο εσωτερικό των Συντηρητικών για την επιλογή ενός σκληρού ή ήπιου Brexit δεν έχει υποχωρήσει και καθιστά αμφίβολη την υπερψήφιση μιας συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το δελτίο οικονομικών εξελίξεων