Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σήμερα σε τρεις τόπους που συμβολίζουν το μεγάλο σφαγείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους στο Βερντέν, θέατρο της εμβληματικής μάχης, για να μεταφέρει το όραμα μίας ισχυρής και ειρηνικής Ευρώπης απέναντι στον «παραλογισμό» των εθνικισμών.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μνήμης που ξεκίνησε την Κυριακή, με την ευκαιρία της 100ής επετείου από τον τερματισμό του Μεγάλου Πολέμου (11 Νοεμβρίου 2018), ο πρόεδρος της Γαλλίας καταδίκασε στην συνέντευξή του στο δίκτυο Europe 1 «τον παραλογισμό των συρράξεων, τον παραλογισμό του πολεμοχαρούς εθνικισμού», την επιστροφή του οποίου αρχίζει να διακρίνει «σε μία όλο και πιο κατακερματισμένη Ευρώπη» από εκείνους που «παίζουν με τους φόβους παντού».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά να εισακουσθούν οι φόβοι αυτοί, κυρίως «ο φόβος μίας Ευρώπης του ακραίου φιλελευθερισμού που δεν επιτρέπει πλέον στις μεσαίες τάξεις να ευημερήσουν».

«Έχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη που προστατεύει περισσότερο τους εργαζόμενους, που θα είναι περισσότερο ανοικτή σε όλους τους ανέμους», είπε χωρίς να παραλείψει τον φόβο των μεταναστών: «Πρέπει να δώσουμε μία πραγματική απάντηση, σύμφωνη με τις αρχές μας, παρέχοντας άσυλο σε όσους οφείλουμε να προστατεύσουμε, σε συνδυασμό με μία πολιτική ανάπτυξης, ασφάλειας και προστασίας των συνόρων μας».

Έξι μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, και δεδομένου ότι τα αντισυστημικά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο, ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων προωθώντας μία σειρά σημαντικών σχεδίων. Απέναντι στην απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από την δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή άμυνα, απέναντι στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν «αυταρχικές δυνάμεις που επανεμφανίζονται και επανεξοπλίζονται στα όρια της Ευρώπης», ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά μία Ευρώπη ικανή να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειάς της κατά κυρίαρχο τρόπο.

Καλεί τους Ευρωπαίους να προστατευθούν απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία, ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Οπλα Μέσου Βεληκεκούς (INF).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε το πρωί στο Επάρζ, θέατρο δαντικών μαχών το 1915 και τίμησε την μνήμη του Μορίς Ζενεβουά (Maurice Genevoix) που είναι ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς,  και ο οποίος τραυματίσθηκε εκεί, δίνοντας στην συνέχεια μία συγκλονιστική περιγραφή στο «Ceux de 14».

Τιμή στον Μαύρο Στρατό

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί στην συνέχεια το Βερντέν, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, για να τιμήσει τους ήρωες της μεγαλύτερης και γνωστότερης μάχης του Μεγάλου Πολέμου και θα επισκεφθεί μαζί με 20 μαθητές το συγκλονιστικό οστεοφυλάκιο όπου βρίσκονται τα λείψανα 130.000 γάλλων και γερμανών στρατιωτών.

Συνολικά, 300.000 μαχητές σκοτώθηκαν ανάμεσα στον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο του 2016 στην κόλαση του Βερντέν.

Η σημερινή ημέρα του οδοιπορικού θα ολοκληρωθεί στην Ρεμ όπου ο Εμανουέλ Μακρόν θα τιμήσει τον «Μαύρο Στρατό», τους μαχητές από τις αποικίες με προεξάρχοντες τους Σενεγαλέζους πυροβολητές. Ήσαν 200.000 παρόντες στο μέτωπο και άφησαν πίσω τους 30.000 νεκρούς.