Η λήξη των μνημονίων αποτελεί σημαντικό σημάδι για τους δυνητικούς επενδυτές, ότι η χώρα στέκεται οικονομικά ξανά στα δικά της πόδια, τόνισε ο Δρ. Φόλκερ Τράιερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και επικεφαλής οικονομολόγος τους, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και αναμένεται να σημειώσει ελαφρά ισχυρότερη ανάπτυξη το 2019 από ό,τι φέτος», σημειώνει ο κ. Τράιερ, ο οποίος έλαβε μέρος στο πολυσυνέδριο Capital + Vision 2018 του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Πρώτα βήματα στο δρόμο προς τις διεθνείς αγορές».

Επισημαίνει όμως ότι το αν η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές επιτευχθεί απρόσκοπτα, θα εξαρτηθεί και από τη σταθερότητα των αγορών.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Γερμανοί επενδυτές/ Ανάγκη να συνεχιστούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πιστεύει ότι η ελληνική αγορά γίνεται τώρα πιο ελκυστική για τους Γερμανούς επενδυτές, απαντά ότι «η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες, και παρέμεινε ο σημαντικότερος και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας είναι επί του παρόντος συγκρατημένα αισιόδοξοι» εκτιμά, ενώ τονίζει πως για να γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερη για τους επενδυτές το «πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί με συνέπεια η επιλεγμένη πορεία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση των προβλημάτων».

Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο των γερμανικών Επιμελητηρίων, ο απολογισμός των εμπορικών μας σχέσεων είναι πάντως θετικός, αφού «ο όγκος των ελληνογερμανικών συναλλαγών το 2017 ήταν πάνω από 7 δισ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 4%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος». Μάλιστα, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία αυξήθηκαν «από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 κατά 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι», ενώ «το 2016 έγιναν στην Ελλάδα από 120 γερμανικές εταιρείες άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου. 3,5 δισ. ευρώ, με έναν κύκλο εργασιών ύψους 7,7 δισ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν περίπου 27.000 άτομα».

«Ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι τομείς της ενέργειας και των logistics, καθώς επίσης και τομείς εξαγωγικού προσανατολισμού», θα ενδιέφεραν τους Γερμανούς επενδυτές, τομείς δηλαδή «στρατηγικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής και οι καινοτομίες έχουν τεράστια σημασία σε αυτούς τους τομείς για την ανάπτυξη. Σε αυτούς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες διμερείς συνεργασίες» και «οι γερμανικές εταιρείες θα προσέφεραν ευχαρίστως συνεργατικές λύσεις» όπως λέει.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία εκτιμά ότι «ενδεχόμενες αναταράξεις, λόγω της συζήτησης σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμών της ιταλικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου σε αβεβαιότητα τη ζώνη του ευρώ» Ορθά επομένως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά βελτιώσεις, διότι η ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλα τα μέλη της τηρούν τους συμπεφωνημένους κανόνες».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Φόλκερ Τράιερ στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ.: Kύριε Τράιερ, το φετινό θέμα του πολυσυνεδρίου Capital + Vision 2018 (το οποίο συνδιοργανώνηθηκε από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, την εφημερίδα «Κεφάλαιο» και την διαδικτυακή πύλη Capital.gr) ήταν: «Η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Πρώτα βήματα στο δρόμο προς τις διεθνείς αγορές». Πώς αξιολογείτε εσείς την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί να σταθεί τώρα στα πόδια της και να βρει το δρόμο της προς τις αγορές;

Απ.: Τα προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα έχουν λήξει. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι για τους δυνητικούς επενδυτές ότι η χώρα στέκεται οικονομικά ξανά στα δικά της πόδια. Το αν η επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές επιτευχθεί απρόσκοπτα, θα εξαρτηθεί εντούτοις και από τη δική τους σταθερότητα.

Ερ.: Ποιες προοπτικές βλέπουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος; Πιστεύετε ότι η ελληνική αγορά γίνεται ξανά πιο ελκυστική για επενδύσεις από γερμανικές εταιρείες;

Απ.: Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες και παρέμεινε ο σημαντικότερος και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας είναι επί του παρόντος συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κατάσταση στη χώρα. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και αναμένεται να σημειώσει ελαφρά ισχυρότερη ανάπτυξη το 2019 από ό, τι φέτος.

Ερ.: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικότερη για τους επενδυτές;

Απ.: Αναμφισβήτητα θα ήταν επιθυμητό να υπάρξει μια μεγαλύτερη δυναμική για μια ακόμα πιο αισθητή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 20%, επίσης ο υψηλός δείκτης χρέους και οι δύσκολοι όροι χρηματοδότησης εξακολουθούν να προβληματίζουν τις γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί με συνέπεια η επιλεγμένη πορεία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση αυτών των προβλημάτων.

Ερ.: Tι άλλο θα συνέβαλε για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα κατά την γνώμη σας;

Απ.: Επιπλέον, στοιχεία της γερμανικής διπής επαγγελματικής εκπαίδευσης θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις δεξιότητες ιδίως των νέων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να υποφέρουν από την υψηλή ανεργία. Το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό στο πεδίο αυτό και έχει ξεκινήσει σημαντικά προγράμματα. Αυτά πρέπει να διευρυνθούν, ιδίως ενόψει των προσεχών προσαρμογών στη χώρα, λόγω των νέων απαιτήσεων της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης.

Ερ.: Ποιοι τομείς θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντες για επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα;

Απ.: Ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι τομείς της ενέργειας και των logistics καθώς επίσης και τομείς εξαγωγικού προσανατολισμού - ένα τυπικό παράδειγμα είναι η βιομηχανία τροφίμων - είναι στρατηγικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής και οι καινοτομίες έχουν τεράστια σημασία σε αυτούς τους τομείς για την ανάπτυξη. Σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες διμερείς συνεργασίες. Οι γερμανικές εταιρείες θα προσέφεραν ευχαρίστως σε αυτούς τους τομείς συνεργατικές λύσεις.

Ερ.: Θα μπορούσατε να κάνετε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα εμπορικών μας σχέσεων;

Απ.: Ο όγκος των ελληνογερμανικών συναλλαγών το 2017 ήταν πάνω από 7 δισ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10%, οι γερμανικές εισαγωγές(από την Ελλάδα) κατά 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Το 2016 έγιναν άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου. 3,5 δισ. ευρώ, με έναν κύκλο εργασιών ύψους 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από 120 γερμανικές εταιρείες και απασχολούν περίπου 27.000 άτομα.

Ερ.: Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας απορρίφθηκε από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή. Βρίσκεται η Ευρωζώνη προ νέων αναταράξεων;

Απ.: Ενδεχόμενες αναταράξεις λόγω της συζήτησης σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμών της ιταλικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου σε αβεβαιότητα στη ζώνη του ευρώ. Ορθά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν ζητά βελτιώσεις, διότι η ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλα τα μέλη της τηρούν τους συμπεφωνημένους κανόνες.