«Καρδιά» των πολιτικών εξελίξεων γίνεται το Κοινοβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. Όπως υποστηρίζει η ατζέντα της επόμενης περιόδου θα γίνει το πεδίο όπου θα υπάρξουν σαφείς οριοθετήσεις στα Δεξιά και στα Αριστερά.

«Σε αυτή την 4η, την προεκλογική Σύνοδο, θα αποκαλυφθεί με ενάργεια το πεδίο των διαφορετικών προτάσεων για το μέλλον της χώρας», δηλώνει ο Νίκος Βούτσης, καθώς τα κόμματα θα πρέπει να ξεδιπλώσουν τις διαφορετικές τους αντιλήψεις.

Όπως εξηγεί, «προϋπολογισμός, Συμφωνία των Πρεσπών, Συνταγματική Αναθεώρηση, γερμανικές επανορθώσεις και τα νομοσχέδια της μεταμνημονιακής περιόδου, θα γίνουν το πεδίο όπου θα υπάρξουν σαφείς οριοθετήσεις στα Δεξιά και τα Αριστερά, πολλώ δε μάλλον, που η Ευρώπη οδεύει και προς τις ευρωεκλογές και έχει ήδη αναδειχθεί η ανάγκη να υπάρξει ένα "σαφές προοδευτικό μέτωπο", ενόψει κιόλας της συζήτησης για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης».

Προεκλογική Σύνοδος

«Επί της ουσίας είναι μια ενιαία προεκλογική περίοδος», σημειώνει ο κ. Βούτσης και επισημαίνει, για την ατζέντα που ξεκινά, ότι σε ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός «θα διαφανεί απολύτως ποια είναι η επιλογή κάθε κόμματος για την αντιμνημονιακή περίοδο».

Ειδικά για τα νομοσχέδια που προετοιμάζει η κυβέρνηση, ο Νίκος Βούτσης δηλώνει ότι θα είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό πρόσημο και δεν αφορούν μόνο τις ευπαθείς ομάδες, που υπέφεραν και πλήρωσαν πάρα πολλά στη διάρκεια της 8ετούς κρίσης.

Ένα ακόμη στοιχείο αυτής της «φανερής ατζέντας», επισημαίνει επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι και ότι, παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, μια συζήτηση που ως τις εκλογές θα έχει διαμορφώσει σαφείς οριοθετήσεις ανάμεσα στα Δεξιά και τα Αριστερά, ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και τις αγορές, ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερα προτάγματα και κοινωνικές συγκλίσεις.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Βούτσης δεν απέκλεισε η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στην Ελληνική Βουλή και νωρίτερα από το Μάρτιο, αν ο κ. Ζάεφ ολοκληρώσει πιο νωρίς τα βήματα στη ΠΓΔΜ. Δεν απέκλεισε δύο ψηφοφορίες, διότι, εκτός από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι και αυτόματη διαδικασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία για να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για το ΝΑΤΟ και, άρα, ίσως χρειαστεί μια επιπλέον διαδικασία. «Πιστεύω πως υπάρχει επαρκής, ενδεχομένως να καταστεί και σχετικά ευρεία πλειοψηφία μέσα στη Βουλή για να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Βούτσης και επανέλαβε την εκτίμηση ότι «δεν έχει κανένα μέλλον και καμία προϋπόθεση επιτυχίας σε ενδεχόμενη πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, από τη ΝΔ». «Δεν υπάρχει η συνταγματική προϋπόθεση για να μην συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση τη διαδρομή της», είπε ο κ. Βούτσης.

Κράτος- Εκκλησία

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου. «Η συμφωνία αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση και, μάλιστα, μαζί με την καθιέρωση του πολιτικού όρκου, σε όλα τα επίπεδα, σηματοδοτεί μια αλλαγή, διαμορφώνει μια νέα εποχή και ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συμφωνία. Είναι σε θετική κατεύθυνση διότι νοηματοδοτεί την ουδετεροθρησκεία. Βεβαίως, είναι ένας συμβιβασμός, αλλά είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός».

Συνταγματική Αναθεώρηση

Για τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Βουλής δηλώνει ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και υπογραμμίζει: «Είναι ώριμες οι συνθήκες, καθώς η χώρα βγαίνει και τυπικά και επί της ουσίας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, η χώρα να δρομολογήσει αυτή τη διαδικασία. Είναι ευθύνη, είναι χρέος μας να μην τελειώσει αυτή η περίοδος χωρίς να δώσουμε την άνεση στην επόμενη Βουλή, την αναθεωρητική Βουλή, να προχωρήσει στους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς στο Σύνταγμα, μετά μάλιστα την εμπειρία της 8ετούς κρίσης».

Γερμανικές επανορθώσεις

Για το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις, που εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιστημονικά τεκμηριωμένο πόρισμα, που θα εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία. Επισημαίνει ότι το πόρισμα έχει στηριχθεί και στα στοιχεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σε παραπομπές από γερμανικά αρχεία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δηλώνει, επίσης, ότι στόχος είναι η χάραξη στρατηγικής για τη διεκδίκηση σε διακοινοβουλευτικό, διακρατικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο και την ενδεχόμενη προσφυγή στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια. «Οι γερμανικές επανορθώσεις είχαν αφεθεί... δίπλα από το πολιτικό σύστημα, εν αντιθέσει με το ιστορικό, πολιτικό και ηθικό δικαίωμα. Δεν είναι σωστό να θεωρούμε ότι τόσο σοβαρά γεγονότα κλείνουν επειδή έχουν περάσει χρόνια και ο συσχετισμός δυνάμεως δεν επιτρέπουν να μπουν σε προτεραιότητα», είπε ο Νίκος Βούτσης.