Ο συνεχιζόμενος γρίφος του Brexit, οι προεκτάσεις της διαδοχής της Άνγκελα Μέρκελ στο CDU, η εμφάνιση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία και οι προοπτικές ενός προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #15.

Η πορεία τoυ Ηνωμένου Βασιλείου προς το Brexit γίνεται διαρκώς πιο απρόβλεπτη, με την επόμενη μέρα να προβάλλει σαν αχαρτογράφητη περιοχή τόσο για το Λονδίνο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) αναμένεται να έχει ευρύτερες προεκτάσεις, όχι μόνο για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Γερμανία, αλλά για το γερμανικό πολιτικό σύστημα και κυρίως την πορεία της Ευρώπης.

Οι βίαιες και μαζικές διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων κλονίζουν την Προεδρία Μακρόν και το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, ενώ αναδεικνύουν βασικές αδυναμίες του πολιτικού του εγχειρήματος. Παράλληλα, φέρνουν στο προσκήνιο ένα μάλλον περιφρονημένο τμήμα της γαλλικής κοινωνίας που αποξενώνεται όλο και περισσότερο από την κεντρική εξουσία.

Τους επόμενους μήνες θα φανεί κατά πόσο οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη θα κινηθούν δυναμικά και αποφασιστικά, διευρύνοντας τον εκλογικό τους ακροατήριο ή παραμένοντας εγκλωβισμένες σε εσωτερικούς, αδιέξοδους πολιτικούς συσχετισμούς. Τα διλήμματα είναι σαφή και οι προκλήσεις ξεκάθαρες ενόψει των ευρωεκλογών

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το δελτίο οικονομικών εξελίξεων