Αισιόδοξος τόσο για τη Eurobank, όσο και για την ελληνική οικονομία, εμφανίζεται μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα. «H Eurobank είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη», τονίζει ο μεγαλομέτοχος της ελληνικής τράπεζας, ενώ για τη χώρα λέει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έχει ελαχιστοποιηθεί το πολιτικό ρίσκο.

Αφού έχει υποστεί απώλειες άνω των $600 εκατομμυρίων στη χώρα από το 2014, ο 67χρονος πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial Holdings Ltd. δηλώνει ότι είναι ακόμη και πρόθυμος να εξετάσει επέκταση της έκθεσής του στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα βέβαιος για μια θετική στροφή στην πορεία της Eurobank, στην οποία έχει ποσοστό 18% και αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχό της. ΄

«H Eurobank είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, η τράπεζα είναι κερδοφόρα και επομένως πιστεύω ότι τα επικείμενα stress tests θα πρέπει να πάνε καλά ” δήλωσε ο Γουάτσα, σε τηλεφωνική συνέντευξη από το Τορόντο.

Οι ελληνικές τράπεζες αγωνίζονται να μειώσουν την τεράστια έκθεση που έχουν σε κόκκινα δάνεια, που ανέρχονταν σε 99,1 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που αποτύχουν θα μπορούσαν να αναγκαστούν να επιδιώξουν άλλη αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο τα επικείμενα stress tests είναι κρίσιμα, με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να πιέζουν τις ελληνικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τα Non-Performing Exposures (NPE).

Η Eurobank εμφάνισε καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τους αναθεωρημένους της στόχους για τα NPE το 2017. Η τράπεζα ολοκλήρωσε επίσης το Νοέμβριο τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στην Ελλάδα, ένα εργαλείο που αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες της χώρας να μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων.

Σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση η Eurobank/ Η μετοχή ανακάμπτει

«Η Eurobank είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση» δήλωσε ο Γουάτσα. Η μετοχή αυξήθηκε 23% μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανακτώντας μέρος των απωλειών από τον Ιούλιο, όταν το ΔΝΤ είχε πει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

«Γι' αυτό το μέγεθος της τράπεζας, η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή. Έχει χρηματιστηριακή αξία 1,6 δισ. ευρώ και περισσότερα από 60 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού», δήλωσε ο Καναδός επενδυτής.

Τα σχόλια του έρχονται καθώς οι επενδυτές σταδιακά ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από χρόνια διαδοχικών κρίσεων στις σχέσεις της με τους πιστωτές.

Η Brevan Howard Asset Management προετοιμάζει 2 funds με focus στην Ελλάδα, που στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά από μια δεκαετία κρίσης. Τα προϊόντα των hedge fund που επενδύουν σε ακίνητα και μετοχές , θα τελούν υπό τη διαχείριση του ιδρυτικού μέλους της Brevan Howard, Trifon Natsis, όπως ανακοίνωσε η εταιρία νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Μηδενικός ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ

«Η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Γουάτσα και πρόσθεσε πως ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ είναι σχεδόν μηδενικός.

Το πολιτικό ρίσκο έχει εξαφανιστεί

Η ελληνική κυβέρνηση έφθασε σε συμφωνία με τους πιστωτές για την τρίτη αξιολόγηση που επισφραγίστηκε στο τελευταίο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ολοκλήρωσε επίσης ένα μεγάλο debt swap στο τέλος Νοεμβρίου.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκανα όλα όσα είχαν ζητήσει οι πιστωτές», δήλωσε ο Γουάτσα. Το πολιτικό ρίσκο ήταν “θέμα το 2013 και το 2014 και τώρα το ρίσκο αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί ίσως και να έχει εξαφανιστεί”.

Αγοραστής ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στα επίπεδα του 2009.

Ο Γουάτσα εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων στις αρχές του 2018.

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θα ήταν αγοραστής νέων ελληνικών ομολόγων είπε «Ποτέ δεν αποκαλύπτεις το επενδυτικό σου σχέδιο αλλά όταν έρθει η ώρα θα δούμε και το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές μετοχές». Η Fairfax έχει ήδη ουσιαστικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα απαιτήσει λίγα βήματα ακόμη. Μεταξύ αυτών είναι η άρση των capital controls που επιβλήθηκαν το 2015.

Θα αποσυρθούν τα Capital Controls

“Τα capital controls θα αποσυρθούν” δήλωσε ο Γουάτσα. “ Όταν αποσύρθηκαν τα capital controls στην Κύπρο οι καταθέσεις επέστρεψαν, δεν έφυγαν και το ίδιο θα ισχύσει και στην Ελλάδα.” Με την Ελλάδα να βρίσκεται καθοδόν για να γίνει μια ιστορία ανάκαμψης ο Γουάτσα δεν αποκλείει περισσότερες επενδύσεις.

Γα τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα

“Έχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, της Grivalia,του Μυτιληναίου και του Praktiker κόστισαν 1,3 δισ.δολάρια. Το fair value των επενδύσεων αυτών το Δεκέμβριο του 2016 ήταν 648 εκατ. δολάρια».  Παρόλα αυτά «για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα” δήλωσε .

--With assistance from Paul Tugwell.