Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2018 και το 2019, ενώ για το 2020 θα εκτιμά μία ελαφριά επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Καθώς δεν επίκεινται σημαντικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, της τελευταίας για το έτος, «οι αξιωματούχοι της θα έχουν μία ευκαιρία να γιορτάσουν την ανάπτυξη, η οποία ξεπέρασε σχεδόν όλες τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, και το ποσοστό ανεργίας που είναι τώρα στο χαμηλότερο επίπεδό του από πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η δύναμη, ωστόσο, της ανάκαμψης της Ευρωζώνης έχει ανοίξει και πάλι αντιπαραθέσεις στο συμβούλιό της, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αν και υπήρξε ισχυρή στήριξη στην απόφαση του Οκτωβρίου για παράταση του QE (του προγράμματος αγορών ομολόγων) έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2018, με παράλληλη μείωση των μηνιαίων αγορών στα 30 από 60 δισ. ευρώ, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αντιτάχθηκαν στη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι δεν προτίθεται να σταματήσει πλήρως το QE τον Σεπτέμβριο.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό μπορεί επίσης να αναβαθμισθούν, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι θα επιτευχθεί τελικά το 2020 ο στόχος για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Οικονομολόγοι προειδοποιούν, όμως, ότι ο δομικός πληθωρισμός -που δεν λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές στις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων- είναι ο πιο σημαντικός δείκτης και αυτός παραμένει αδύναμος.