Η κατοχή ελληνικού διαβατηρίου επιτρέπει στους πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 184 χώρες, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη Henley Passport, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Ο συγκεκριμένος δείκτης καταρτίζεται βάσει στοιχείων της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών και κατατάσσει όλα τα διαβατήρια παγκοσμίως ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών τους στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς θεώρηση.

Οι 184 χώρες που δέχονται το ελληνικό διαβατήριο, το κατατάσσουν μέσα στην πρώτη 20άδα.  Οι Ιρλανδοί μπορούν επίσης να μεταβούν σε 184 προορισμούς χωρίς βίζα, ενώ ακριβώς το ίδιο ισχύει για Βέλγους και Καναδούς.

Το ιαπωνικό διαβατήριο είναι το πιο ισχυρό φέτος, με τους κατόχους του να έχουν πρόσβαση σε 190 χώρες χωρίς να έχουν θεώρηση. Γενικότερα, οι χώρες της Άπω Ανατολής έχουν τα ισχυρότερα διαβατήρια, σύμφωνα με τον κατάλογο του τρέχοντος έτους, ο οποίος κατέταξε τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση, με πρόσβαση σε 189 χώρες χωρίς βίζα, τονίζουν οι Times.

Στην αντίθετη πλευρά βλέπουμε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ (30 χώρες χωρίς βίζα), η Σομαλία και η Συρία (32 χώρες χωρίς βίζα) και το Πακιστάν (33 χώρες χωρίς βίζα).

Τόσο η Βρετανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν από την πέμπτη θέση στον περυσινό δείκτη Henley Passport, στην έκτη θέση στον κατάλογο του τρέχοντος έτους μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και την Ελβετία. Τα αμερικανικά και βρετανικά διαβατήρια κατατάχθηκαν πρώτα στον κατάλογο του 2015.