Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «παίζει» σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, με μερικά από αυτά, όπως η γερμανική Handelsblatt και το πρακτορείο Bloomberg να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που έπαιξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τι προεκτάσεις θα φέρει για τον ίδιο αυτή η πολιτική απόφαση.

Bloomberg: Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύθηκε από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης

«Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης»: Με αυτόν τον τίτλο, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει, σε ένα εκτενές άρθρο στον ιστότοπό του, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».

Επιπλέον, το Bloomberg σημειώνει:

«Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Θωμά Γεράκη, του επικεφαλής του ινσιτούτου δημοσκοπήσεων MARC, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και η πρόσφατη νίκη στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης δίνει ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του».

Μεταξύ των θεμάτων που δεσπόζουν στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το Bloomberg, περιλαμβάνονται η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα σχέδιο για την προστασία των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας από τις κατασχέσεις.

«Την ώρα που η συμφωνία με τη Μακεδονία πιθανόν να κόστισε (στον πρωθυπουργό της Ελλάδας) ψήφους, ενίσχυσε την εικόνα του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει η αρθρογράφος, η οποία παραθέτει το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκ και την κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Handelsblatt: Η μεγαλύτερη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική

«Η συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Handelsblatt» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων. «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την Μακεδονία επικυρώθηκε, αλλά η διαμάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εκ νέου», αναφέρεται στον υπότιτλο.

«Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται καλλιτέχνης της πολιτικής επιβίωσης. Αν και ηγείται ακόμη μόνο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, (…) ο πρωθυπουργός πέρασε τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο (…) Ο Τσίπρας μπορεί να τρίβει τα χέρια του. Όχι απλώς πέρασε την αμφιλεγόμενη συμφωνία, αλλά κέρδισε και αποστάτες από τους δεξιολαϊκιστές ΑΝΕΛ και από δύο κεντροαριστερές ομάδες και έφερε αυτά τα κόμματα σε υπαρξιακές δυσκολίες. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για διεύρυνση της πολιτικής βάσης του αριστερού συνασπισμού του προς το κέντρο», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republik Nordmazedonien»), η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Δύση από την ενσωμάτωση της χώρας στη Συμμαχία αναμένει τη σταθεροποίηση των πλούσιων σε διαμάχες Δυτικών Βαλκανίων. Η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή αναμένεται επίσης να περιοριστεί», επισημαίνεται.

«Για τον Τσίπρα η έγκριση της Συμφωνίας για την Μακεδονία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του στην εξωτερική πολιτική στην τετραετή θητεία του (…) Εσωπολιτικά ωστόσο βρίσκεται στην άμυνα. Διότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής», τονίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στο αποτέλεσμα πρόσφατης σχετικής δημοσκόπησης, ενώ σημειώνει ότι στο εξωτερικό η διαμάχη συχνά χλευαζόταν ως «διαμάχη για λέξεις».

«Ακόμη και αν η Συμφωνία είναι τώρα επικυρωμένη και μπορεί να τεθεί σε ισχύ, η διαμάχη θα μπορούσε να ξεσπάσει εκ νέου», τονίζει ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα και συνεχίζει: «Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιγράφει τον συμβιβασμό για την ονομασία ως "εθνική ήττα", θέλει ωστόσο να τηρήσει την συμφωνία, στο πλαίσιο του "pacta sunt servanda" (μτφ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Ο Μητσοτάκης θέλει όμως να εμποδίσει με βέτο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. Αυτό δεν είναι μια κενή απειλή. Διότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία, μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο», επισημαίνει ο συντάκτης και παραθέτει τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, για να τονίσει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στην επανεκλογή του, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό. «Το επόμενο βήμα μετά τη νίκη στην ψηφοφορία για την Μακεδονία θα είναι πιθανόν ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο Τσίπρας θα ανταμείψει ίσως με κυβερνητικά πόστα κάποιους από τους βουλευτές που δεν ανήκουν στο κόμμα του και τον στήριξαν στην ψηφοφορία για τη Μακεδονία. Και έτσι θα έχει πάλι πλειοψηφία στην Βουλή», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ