Εξαιρετικό επίτευγμα χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ και υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της «θα ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες και στις δύο πλευρές».

Ο Μπούλμαν ευχαριστεί τους κ.κ. πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ «που επέτρεψαν αυτό το συμβιβασμό καθώς και τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας».

Ο Γερμανός σοσιαλιστής σημειώνει πως «η μεγάλη πλειοψηφία» της σοσιαλιστικής ομάδας υποστήριξε εξαρχής τη Συμφωνία και επικρίνει τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο εν λόγω ζήτημα, λέγοντας πως εάν θέλουν να παρουσιάζονται ως φιλοευρωπαίοι, πρέπει να «συμπεριφέρονται αναλόγως».

- Πόσο σημαντική, πολιτικά αλλά και οικονομικά, είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και γενικά για την ΕΕ;

Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας έχει πλέον λυθεί. Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Ευχαριστούμε τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ που επέτρεψαν αυτό το συμβιβασμό καθώς και τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας. Με την εφαρμογή της οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών μπορούν επιτέλους να ξεκινήσουν να ομαλοποιούνται. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες και στις δύο πλευρές, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.

- Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες υποστήριξαν από την αρχή τη Συμφωνία. Ωστόσο, τα μέλη τους από την Ελλάδα εμφανίστηκαν διασπασμένα, με ένα κομμάτι τους να επιμένει στην καταψήφισή της. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η μεγάλη πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά βέβαια πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις.

- Επίσης, ο κορυφαίος υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν από το ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόσφατα στήριξε τη θέση της Ν. Δημοκρατίας κατά της Συμφωνίας. Τι πιστεύετε σχετικά με τη γενικότερη στάση του ΕΛΚ σε αυτό το ζήτημα;

Εμείς, ως Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και οι καλές σχέσεις γειτονίας δεν είναι μόνο σημαντικές για τις δύο χώρες αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να ξεπερνάμε τις βραχυπρόθεσμες, εθνικιστικές απόψεις και να εργαζόμαστε μαζί στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον. Το ΕΛΚ και ο κορυφαίος υποψήφιός του ισχυρίζονται πως είναι, επίσης, υπέρ της Ευρώπης. Θα το εκτιμούσαμε εάν συμπεριφέρονταν αναλόγως.