H έγκριση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί «ένα πραγματικό βήμα προς τα μπρος, διότι φέρνει ηρεμία σε μια μακροχρόνια διαμάχη και δίνει την ευκαιρία στην χώρα, η οποία θα λέγεται μελλοντικά Βόρεια Μακεδονία, να προωθήσει την επιδίωξή της να ενταχθεί στον ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει o Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Όπως λέει μάλιστα «η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" οδηγεί σε αποδυνάμωση της μέχρι σήμερα καθιερωμένης ονομασίας. Πρόκειται για ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην Ελλάδα και ένα μικρότερο, το οποίο ανήκει στη χώρα, την οποία θα ονομάζουμε τώρα "Βόρεια Mακεδονία"».

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση η Ελλάδα

Ο νέος εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ (διαδέχτηκε τον Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ) για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, τονίζει επίσης ότι «η Ελλάδα βρίσκεται εν τω μεταξύ σε μια διαφορετική, σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Μπορεί να μην έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Όσο πιο μεγάλη εμπιστοσύνη δημιουργείται για την οικονομία της και στους επενδυτές τόσο πιο πολύ μπορεί να εντατικοποιηθεί αυτή συνεργασία. Σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε εντατικά, να διαμεσολαβήσουμε, να ανοίξουμε πόρτες, να προωθήσουμε νέα σχέδια / projects και να συμμετάσχουμε σε αυτά, κυρίως όμως να προωθήσουμε την συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων.

Ο κ. Μπάρτλε, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να λάβει μέρος σε ανοικτή συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκη στο καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τονίζει: «θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην δουλειά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», αναφέροντας πιο συγκεκριμένα την «ισχυρότερη επικέντρωση στην οικονομική μας συνεργασία, την ενίσχυση της συνεργασίας των Επιμελητηρίων μας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όπου βλέπουμε μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η διαφαινόμενη διεύρυνση της ελληνογερμανικής συνεργασίας συνδέεται με την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου, αλλά και την δική του, ο Γερμανός υφυπουργός απαντά: «Νομίζω πως έχει να κάνει όχι μόνο με στην επίσκεψη της καγκελαρίου, αλλά ιδίως με τα αποτελέσματα της λήξης του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ αξιολογεί «ως πραγματικά θετικό μήνυμα το γεγονός ότι κατά την συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα έγινε ρητή αναφορά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και υπογραμμίστηκε για μια ακόμα φορά η σημασία της. Πρόκειται για μια ιδιαίτερου συμβολισμού στήριξη», όπως λέει.