Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται τους τελευταίους μήνες από πλευράς διεθνούς ασφάλισης, ενώ μειώνονται οι κίνυδνοι για τους εξαγωγείς, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Ασφάλισης Πιστώσεων, Atradius, μετά τη λήξη του τελευταίου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, τον Αύγουστο 2018. 

Ανάπτυξη 2,3% το 2019/ Μ

Η Atradius διαπιστώνει επίσης συγκρατημένη μείωση του κινδύνου επισφαλών απαιτήσεων για εξαγωγείς προς την Ελλάδα.

Για το 2019 οι Αναλυτές Κινδύνου αναμένουν αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) περίπου 2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρ 'όλα αυτά, οι κίνδυνοι πληρωμής παραμένουν για τους εξαγωγείς. «Πολλοί παράγοντες παραπέμπουν πλέον σε μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», λέει ο δρ Τόμας Λάνγκεν, Ανώτερος Περιφερειακός Διευθυντής Γερμανίας, και Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Atradius.

«Το ΑΕΠ αυξήθηκε πρόσφατα εκ νέου, η ανεργία μειώθηκε, οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν, η σταδιακή κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου και το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης. Οι εξαγωγείς στο σύνολό τους υφίστανται χαμηλότερο κίνδυνο από το προηγούμενο έτος. Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες λόγω του συνεχούς υψηλού επιπέδου προβληματικών δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και των δύσκολων συνθηκών χρηματοδότησης», εκτιμά ο δρ Λάνγκεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ