Η κατασκευή του Turkish Stream αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη, τόνισε σε συνέντευξή του στο Sputnik ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ. Οι Πρέσπες δεν ενισχύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, υποστηρίζει.

Για τον Turkish Stream είπε ότι η κατασκευή του αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», τονίζοντας την αύξηση άνω του 10% των ελληνικών προμηθειών ρωσικού αερίου το 2018.

«Τώρα, όλα εξαρτώνται από τα ίδια τα μέλη της Ε.Ε. Εάν ενδιαφέρονται να προμηθεύονται το αέριό μας από τον Turkish Stream, θα πρέπει να φροντίσουν γι’ αυτό. Το δηλώσαμε ευθέως: εάν το επιθυμείτε, πρέπει να πάρετε τις αποφάσεις σας και να το διαπραγματευτείτε εσείς οι ίδιοι με τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε.

 «Οι Έλληνες, πράγματι, έχουν δηλώσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον τους - συζητήθηκε το 2016, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα. Συζητήθηκε επίσης και στις συνομιλίες μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα, τον Δεκέμβριο, στη Μόσχα» υπενθύμισε ο Ρώσος πρέσβης, αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου.

Παρέπεμψε δε, στη συμφωνία συνεργασίας του 2017 ανάμεσα στη Gazprom, τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison, οι οποίες ανέλαβαν να διερευνήσουν το ζήτημα επέκτασης της ευρωπαϊκής γραμμής του αγωγού μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας.

«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από πού θα περνάει η δεύτερη γραμμή του αγωγού -υπάρχουν διάφορες επιλογές. Η τελική απόφαση πρέπει να βασιστεί πρωτίστως στη βάση της οικονομικής ωφέλειας από την άποψη των εταιρειών. Θα υπολογιστεί πού είναι πιο επικερδές να επεκταθεί μια δεύτερη γραμμή», επισήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Εξίσου σημαντικό είναι να λάβουμε σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο δεν θα ακυρωθεί. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η μοίρα του αγωγού South Stream, ενός καλού και μεγάλου έργου, την υλοποίηση του οποίου πρακτικά ματαίωσε η Κομισιόν», εξήγησε.

Σε ερώτηση για τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας ο κ. Μασλοβ σημείωσε: «Η Ελλάδα κατέχει στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής, τον οποίο προμηθεύτηκε από τη Μόσχα περισσότερα από 15 χρόνια πριν. Η στρατιωτικοτεχνική μας συνεργασία είναι επικεντρωμένη στην παροχή υπηρεσιών για την συντήρηση, τη λειτουργία και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας αυτού του εξοπλισμού, ο οποίος έχει αποδειχτεί πολύ καλός. Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ επιβάλλει κατανοητούς περιορισμούς στη στρατιωτική μας συνεργασία. Ωστόσο, ο διάλογος δεν σταματά, μόλις το Δεκέμβριο στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για την στρατιωτικοτεχνική μας συνεργασία. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα στο βαθμό που θα είναι έτοιμοι οι Έλληνες εταίροι μας».

Οι Πρέσπες δεν προάγουν την σταθερότητα

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια», έκανε λόγο για «μια επιταχυνόμενη, πυρετώδη εισδοχή μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας πως «οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές».

«Το πρόβλημα, ωστόσο είναι ότι η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρόλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας», ανέφερε.

Θετική δυναμική των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα

Υπογράμμισε τον μεγάλο αριθμό των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Ρωσία, ανέφερε πως «το συνολικό κεφάλαιο των επενδύσεων στην Ελλάδα υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας, το 2018, περίπου 850.000 από τους πολίτες μας αφίχθησαν στην Ελλάδα για διακοπές. Δεν είναι το απόλυτο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2013, ωστόσο, βλέπουμε ότι παραμένει η θετική δυναμική. Σε σύγκριση με το 2017 αναμένουμε αύξηση της τάξεως 1%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που είναι ενθαρρυντικό, είναι το γεγονός ότι φέτος οι πρόωρες κρατήσεις με προορισμό την Ελλάδα στην χώρα μας είναι αυξημένες. Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Ρωσία», τόνισε.

Στο μισό δισ. ευρώ οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Για τις ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας, ο κ. Μάσλοφ τόνισε: «Ρώσοι επενδυτές βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Για παράδειγμα, στην Ελούντα της Κρήτης ο ρωσικός όμιλος εταιρειών Mirum χτίζει μεγάλο ξενοδοχειακό, ψυχαγωγικό και οικιστικό συγκρότημα. Στον Σκορπιό επίσης δημιουργούνται τουριστικές υποδομές. Υπάρχουν και άλλες επενδύσεις, μικρότερες. Το συνολικό κεφάλαιο των επενδύσεων υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ».

Περιμένουμε τους διαγωνισμούς για τα περιφερειακά λιμάνια, τα εμπορευματικά κέντρα, τις σιδηροδρομικές υποδομές

Ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι η Μόσχα αναμένει «τις προκηρύξεις διεθνών διαγωνισμών, όπως για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, εμπορευματικά κέντρα, σιδηροδρομικές υποδομές κ.ά».

«Χωρίς να γίνουν γνωστοί οι όροι των διαγωνισμών, οι σοβαροί Ρώσοι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν να δηλώσουν εκ των προτέρων ότι θα επενδύσουν λεφτά», τόνισε και επανέλαβε ότι «οι όροι των προκηρύξεων για τους επιχειρηματίες μας πρέπει να είναι διαφανείς και να μην υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος τους σε σύγκριση με άλλους».

Για το Κυπριακό είπε «είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου, αδιαίρετου, εδαφικά ακεραίου κράτους με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία με βάση το δικοινοτικό, διζωνικό μοντέλο. Αυτά είναι που υποδηλώνουν μια ομοσπονδιακή δομή της Κύπρου».

ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr