«Τα ελληνικά ομόλογα διαθέτουν πλέον το χαμηλότερο επιτόκιο από την αρχή του προγράμματος βοήθειας», γράφει η γερμανική οικονομική ιστοσελίδα Finanzen.net, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ανακτά και πάλι τόση πολλή εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές όση ποτέ άλλοτε από την πρώτη κλιμάκωση της κρίσης χρέους».

Το επιτόκιο των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έπεσε την Πέμπτη κατά 0,22 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,05%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2009, επομένως πριν από την αρχή του πρώτου δανειακού προγράμματος των διεθνών δανειστών το 2010, σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ως αιτία για την αυξανόμενη αισιοδοξία των επενδυτών τα δημοσιεύματα για τα σχέδια της Ελλάδας, που φαίνεται να διευκολύνουν μια μόνιμη επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο δύο έμπιστους για την υπόθεση τραπεζίτες, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την ανταλλαγή είκοσι ομολόγων. Ακολούθως θα υπάρξουν μέχρι και πέντε νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου.

«Το βήμα αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει την παρούσα έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής αγοράς ομολόγων», δήλωσαν ειδικοί από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Pantelakis Securities με έδρα την Αθήνα. Επομένως αναμένεται να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην ελληνική αγορά ομολόγων. Προηγουμένως είχε ήδη υπάρξει μια σειρά θετικών δημοσιευμάτων, τα οποία συμπίεσαν όλο και περισσότερο τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.