Προσκολλημένο στην τυφλωμένη ιδεολογία της ανισότητας, η οποία προκαλεί ξενοφοβικές και ταυτοτικές ακρότητες χαρακτηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί. Υποστηρίζει ότι σήμερα λείπουν από την Ευρώπη  εναλλακτικές λύσεις και προτείνει οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης να χρηματοδοτούν δημόσια αγαθά.

 «Ο Μακρόν και οι όμοιοί του εξακολουθούν να συγκλίνουν ιδεολογικά. Ο Μακρόν παραμένει προσκολλημένος στην ιδεολογία της ανισότητας, η οποία υποστηρίζει συνεχώς ακραίες βεβαιότητες και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα. Η ιδεολογία αυτή είναι σε τέτοιο βαθμό τυφλωμένη, ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί σε ποιον βαθμό, η αύξηση της ανισότητας προκαλεί ξενοφοβικές και ταυτοτικές ακρότητες», τόνισε ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί σε συνέντευξή τους στην έγκριτη εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».

O κ. Πικετί επέκρινε, επίσης, τα οικονομικά μέτρα τα οποία έλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μείωσε τους φόρους εκείνων οι οποίοι έχουν εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως δεν διαθέτει αρκετούς πόρους για να βελτιώσει την περίθαλψη των ηλικιωμένων, να βελτιώσει την εκπαίδευση των νέων ή να δεχτεί τους πρόσφυγες με αξιοπρεπέστερο τρόπο. Εάν μια κυβέρνηση, όπως αυτή του Μακρόν, προσποιείται ότι είναι υπέρ του διεθνούς ανοίγματος, της βιώσιμης και έντιμης ανάπτυξης και υπέρ της Ευρώπης, τότε δεν γνωρίζω πλέον εάν ζούμε στον ίδιο κόσμο και στην ίδια κοινωνία».

O διάσημος Γάλλος οικονομολόγος, εξέχουσα μορφή της γαλλικής αριστεράς μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα», όπως σημειώνει η «Zeit», θεωρεί ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στην οικονομία, οι οποίες «να πείσουν τους πολίτες ότι είναι εφικτά και άλλα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επί παραδείγματι η χρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών από τους κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης, αγαθών δηλαδή τα οποία λείπουν σήμερα από την Ευρώπη. Με τέτοια βήματα οι πολίτες θα ξανασυμφιλιωθούν με την Ευρώπη».

Πηγή: Die Zeit