Η Νίκη Κεραμέως εξακολουθεί να κρύβει τη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τη Cisco για την τηλεκπαίδευση. Πως καταρρέει με πάταγο το επιχείρημα "την έχω στο γραφείο μου, ελάτε να την δείτε".

Μόλις και μετά βίας ένα λεπτό μίλησε για ακανθώδες ζήτημα της σύμβασης που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τη Cisco για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή. Και όμως, ακόμα και αυτό το αφήγημα του ενός λεπτού είχε πολύ σοβαρά κενά γεγονός που αποδεικνύει ότι η Υπουργός δεν έχει ακόμη πει την πλήρη αλήθεια για το ζήτημα.

Ο διάλογος που είχε η κα Κεραμέως με τη βουλεύτρια του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση είναι ο ακόλουθος (τον μεταφέρουμε από τα πρακτικά της Βουλής):

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Eρχομαι στο ζήτημα της σύμβασης με τη CISCO. Κυρία Κεφαλίδου, όπως σας έχω πει και όπως έχω πει δημοσίως, έγινε μία δημόσια πρόσκληση το καλοκαίρι προκειμένου να έρθουν όλοι οι πάροχοι τηλεδιασκέψεων. Συνεχίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας με τη CISCO. Καταρτίστηκε η σύμβαση, κατατέθηκε εκεί που ζητήθηκε αρμοδίως στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και κυρίως όμως, πρόκειται για μια αποδοχή δωρεάς.

Και εδώ και δύο εβδομάδες, κυρία Κεφαλίδου, έχω πει ότι είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων. Τόσος ντόρος, λοιπόν, για τη σύμβαση και ξέρετε πόσοι εκπρόσωποι κομμάτων ήρθαν να δουν τη σύμβαση; Ουδείς, κανένας δεν ήρθε. Δεν ήρθε ούτε ένας.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Δεν σας κάνει εντύπωση ότι…

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εγώ λοιπόν, το επαναλαμβάνω, είναι μία αποδοχή δωρεάς που δεν έχει υποχρεώσεις.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Η σύμβαση της CISCO οφείλει να συζητηθεί στη Βουλή. Προσβάλλετε την κοινοβουλευτική διαδικασία, όταν λέτε «ελάτε με ραντεβού στο γραφείο μου» να ρίξετε κλεφτές ματιές.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Κεφαλίδου, δεν ξέρω γιατί τόση αναστάτωση, δεν καταλαβαίνω.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Τι περιλαμβάνει που δεν αντέχει τη δημόσια συζήτηση;

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ελάτε, κυρία Κεφαλίδου, να δείτε τη σύμβαση.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Η σύμβαση είναι αποδοχή δωρεάς. Δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος. Έχει τεχνικά χαρακτηριστικά. Ελάτε να δείτε τη σύμβαση. Αν είναι να κάνετε μόνο φασαρία στα κανάλια για το θεαθήναι, ελάτε να δείτε τη σύμβαση.

Η Υπουργός, σ' αυτό το σύντομο διάλογο, επαναλαμβάνει το εξοργιστικό. "Η σύμβαση είναι στο γραφείο μου, ελάτε να την δείτε". Ως καλή, σύμφωνα με το βιογραφικό της νομικός, η Κα Κεραμέως αποκλείεται να μην γνωρίζει την ύπαρξη του νόμου 3861 του 2010 για τη διαφάνεια.

Ο νόμος είναι σαφής. Σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 4.17 "στο διαδίκτυο αναρτώνται: πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού".

Ερώτημα: Εχει αναρτηθεί η σύμβαση με την Cisco στη Διαύγεια όπως ο νόμος ορίζει; Απάντηση: Οχι.

Ερώτημα: Εχει φέρει τη σύμβαση στη Βουλή η Υπουργός τη σύμβαση όπως έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Απάντηση: Οχι.

Αλλος δρόμος για να τσεκαριστεί η σύμβαση δεν υπάρχει. Το "την έχω στο γραφείο μου, ελάτε να την δείτε" εκτός από εξοργιστικό είναι και εμφανώς μη νόμιμο.

Είπε όμως και κάτι άλλο η κυρία Κεραμέως στην κυρία Κεφαλίδου: "Καταρτίστηκε η σύμβαση, κατατέθηκε εκεί που ζητήθηκε αρμοδίως στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και κυρίως όμως, πρόκειται για μια αποδοχή δωρεάς".

Ισχύει αυτό; Οχι είναι και πάλι η απάντηση. Διότι, όπως γράψαμε πολλές φορές, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΜΕ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν κατατέθηκε η σύμβαση δωρεάς αλλά το DPA (Master Data Processing Agreement), δηλαδή το κείμενο που περιγράφει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μέσω του webex.

Η Αρχή ρητώς ζήτησε να δει ΚΑΙ τη σύμβαση δωρέας. Ομως δεν την έλαβε ποτέ.

Αυτή είναι η πλήρης πραγματικότητα. Και έχει πλέον πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η απόφαση που θα πάρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης μετά τη γνωμάτευση της 7ης Σεπτεμβρίου με την οποία είχε δοθεί τρεις μήνες διορία στο Υπουργείο για πλήρη συμμόρφωση στον GDPR.

Οσο και για τη σύμβαση, από τη στιγμή που δεν έχει αναρτηθεί, όλα είναι πιθανά. Με τη στάση της η Υπουργός παρακινεί τον κάθε ενδιαφερόμενο να σκεφτεί οτιδήποτε.

Του Νίκου Γιαννόπουλου

Πηγή: news247.gr