Τον κώδωνα του κινδύνου αν η παγκοσμιοποίηση συνεχίσει να ενισχύει τις ανισότητες κρούει ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ιδρυτής του Rhodes Forum.  Προειδοποιεί ότι όσο αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες, υπονομεύεται η προοπτική της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας.

 Με θέμα «Διάλογος των Πολιτισμών: Οράματα και Προοπτικές» μίλησε ο Γιακούνιν αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας σήμερα, υπό το φάσμα της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αναφερόμενος στους πέντε τομείς που σχετίζονται με τους σύγχρονους κινδύνους για την ανθρωπότητα (Οικονομία, Περιβάλλον, Γεωπολιτική, Κοινωνία, Τεχνολογίας) επεσήμανε ότι και οι πέντε έχουν ένα κοινό: Ότι συνιστούν «ανθρωπιστικούς κινδύνους».

Ο κ. Γιακούνιν τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, των προσφυγικών ροών και των σύγχρονων οικολογικών προκλήσεων. Υποστήριξε ότι οι αγορές δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους, αντίθετα μάλιστα συμβάλλουν στην ενίσχυσή τους.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση του 2008, επεσήμανε ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις για το τι συνιστά κίνδυνο. «Ο κίνδυνος δεν είναι πια οικονομικός, δημοσιονομικός, αλλά πολιτικός», ανέφερε.

Ανατρέχοντας στο Rhodes Forum υπενθύμισε ότι «Η αναζήτηση ενός ανθρώπινου μέλλοντος πρέπει να αφήσει πίσω της τον υλικό κόσμο, αλλιώς η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να οδεύει σε ένα νέο Αρμαγεδδών».

Σημείωσε επίσης ότι αν παγκοσμιοποίηση συνεχίσει να ενισχύει τις ανισότητες θα οδηγήσει σε καταστροφή. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Αφρικής όπου εκατομμύρια ανθρώπων λιμοκτονούν ακόμη και σήμερα λέγοντας: «Με 3.000.000 ανθρώπους να λιμοκτονούν στην Αφρική δεν μπορούμε να μιλάμε για μέσους όρους και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως».

Ο κ. Yakunin επεσήμανε ότι όσο ο τρόπος ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών οδηγεί στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, υπονομεύεται η προοπτική της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας. «Τον 21ο αιώνα θα πρέπει να ελπίσουμε ότι θα μειωθούν οι ανισότητες, τα δεινά και ότι θα εξασφαλίσουμε την επιβίωση των πολλών, για τον ανθρώπινο πολιτισμό» κατέληξε. 

ΕΔΩ διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το μεγάλο οικονομικό - επιχειρηματικό «ραντεβού» των Δελφών