Τις στενότατες σχέσεις που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τη Novartis αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», το οποίο φέρνει στο φως προσωπικές και εγκάρδιες επιστολές από τη Novartis στον πρώην πρωθυπουργό. Διαψεύδει η ΝΔ το περιεχόμενο των επιστολών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κοινό Think Tank με την εταιρεία Novartis και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο εμφανίζεται να έχει δημιουργήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αυτό προκύπτει από τις δύο επιστολές-φωτιά που έστειλαν στον πρώην πρωθυπουργό τουλάχιστον δύο ανώτατα στελέχη της Novartis από τη Βασιλεία, το περιεχόμενο των οποίων αποκαλύπτει σήμερα η Νέα Σελίδα. Πρόκειται για τις επιστολές που διαβιβάστηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μαζί με ένα cd στο οποίο περιλαμβάνονται 165 αρχεία από τους υπολογιστές υπαλλήλων της Novartis από τα οποία προκύπτουν επίσης νέα αποκαλυπτικά στοιχεία.

Διαψεύδει η ΝΔ το περιεχόμενο των επιστολών

Το περιεχόμενο των επιστολών διαψεύδει πλήρως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για τυπικές επιστολές καθημερινής αλληλογραφίας ήσσονος σημασίας, καθώς οι επιστολογράφοι σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος της Novartis Hellas  Georg Schroeckenfuchs και ο αντιπρόεδρος  Κώστας Φρουζής, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ΣΦΕΕ, είναι μέλη του think tank που δημιουργήσατε (σ.σ ο Αντώνης Σαμαράς) πρόσφατα για να οδηγήσετε την Ελλάδα από τη διαδικασία της επιβίωσης στη σταθερότητα και την ανάκαμψη.

Οι επιστολές-φωτιά

Η πρώτη επιστολή στέλνεται από τη Βασιλεία και τον Jonathan R Symonds Chief Financial Officer στις 14 Ιανουαρίου 2013 και απευθύνεται στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον Κώστα Μπούρα, γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Καλωσορίζω την ευκαιρία να συναντηθούμε στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός 23 με 27 Ιανουαρίου για να συζητήσουμε τη σταθερή συμφωνία μεταξύ EFPA Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών και της ελληνικής κυβέρνησης στον δρόμο για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η Novartis είναι εταιρεία-ηγέτης ενός παγκόσμιου κολοσσού στον χώρο της υγείας και επικεντρώνει στο να παρέχει λύσεις στις ανάγκες των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου. Η Novartis προσφέρει ένα ποικίλο portfolio και είναι ηγέτιδα στο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών για καινοτόμα φάρμακα, προϊόντα οφθαλμολογικά, οικονομικά φάρμακα γενικής χρήσης κ.λπ.

Η Novartis επενδύει 11 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας για να φτάσει τους 700 εργαζόμενους το 2013.

Ο πρόεδρος της Novartis Hellas κ. Georg Schroeckenfuchs και ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Φρουζής ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ΣΦΕΕ είναι μέλη του think tank που δημιουργήσατε πρόσφατα για να οδηγήσετε την Ελλάδα από τη διαδικασία της επιβίωσης στη σταθερότητα και την ανάκαμψη.

Ανυπομονώ σύντομα να λάβω νέα σας,

Ειλικρινά δικός σας,

Jonathan Symonds

Τι αναφέρει η δεύτερη επιστολή

Η δεύτερη επιστολή αποστέλλεται επίσης στον τότε πρωθυπουργό με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014 από τον Dr Felix Ehrat, επικεφαλής του συμβουλίου της Novartis στη Βασιλεία και κοινοποιείται στους τότε υπουργούς Υγείας και Οικονομικών Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα αντίστοιχα.

Και αυτή τη φορά το ανώτατο στέλεχος της Novartis ζητά να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στις 22 με 25 Ιανουαρίου. Και σε αυτή την επιστολή έναν χρόνο μετά δηλαδή γίνεται αναφορά σε ένα think tank που λειτουργεί υπό την αιγίδα του τότε πρωθυπουργού με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Η Ελλάδα από το στάδιο της επιβίωσης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Σε αυτό φαίνεται ότι συμμετέχουν άλλες 13 πολυεθνικές εταιρείες. Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να μην πήγε τελικά στο Νταβός ούτε το 2013 ούτε το 2014, όπως επεσήμαναν οι συνεργάτες του, ωστόσο το ύφος και των δύο επιστολών δείχνει τη στενή σχέση της εταιρείας με το πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτό άλλωστε καταγράφεται και από τα ραντεβού που είχε ο Κωνσταντίνος Φρουζής, τόσο με τον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, όσο και με τον τότε σύμβουλο του κ. Σαμαρά Γ. Πτωχό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα νέα στοιχεία που μεταβιβάστηκαν στη Βουλή υπάρχουν και εκθέσεις αξιολόγησης για την πορεία της Novartis Hellas στις οποίες φαίνεται να εκφράζεται η απόλυτη ικανοποίηση στελεχών της μητρικής Novartis για τη διείσδυση του Κ. Φρουζή στο πρωθυπουργικό γραφείο.

ΠΗΓΗ: Νέα Σελίδα