Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας διαβιούν οι δύο στους δέκα Έλληνες, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας στερούμενοι ακόμα και το φαγητό ή τη θέρμανση του σπιτιού τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017.

Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ των οποίων οι πολίτες στερούνται βασικά αγαθά, ζώντας σε συνθήκες φτώχειας με το ποσοστό στέρησης (deprivation rate) να διαμορφώνεται στο 21,1% έναντι 6,7% που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη το 2017.

Το μόνο ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της σε σχέση με πέρυσι

Πάντως, η Ελλάδα κατόρθωσε να βελτιώσει η θέση της πέρυσι καθώς το ποσοστό της υποχώρησε στο 21,1% από 23,8% το 2016. Την μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό στέρησης κατέγραψε η Ρουμανία καθώς υποχώρησε στο 19% από 23,8% το 2016.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στη χειρότερη θέση με 30% ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με την Ρουμανία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 19%. Σουηδία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία εμφάνισαν ποσοστά στέρησης κάτω το 3% το 2017.

Η Eurostat αξιολογεί την αδυναμία των πολιτών να καλύψουν τις βασικές οικονομικές ανάγκες τους με κριτήρια την ικανότητά τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως, να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό, να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα, να τρώνε κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση, πλυντήριο ρούχων, να έχουν τηλέφωνο, τηλεόραση κ.τ.λ.