Με... αθόρυβο τρόπο, ο Εζέκιελ Πόνσε πλησιάζει σε διψήφιο αριθμό τερμάτων στο πρωτάθλημα και είναι έτοιμος να γίνει ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στη Superleague εδώ και δέκα χρόνια.

Τέσσερα γκολ στα ισάριθμα τελευταία ματς πρωταθλήματος της ΑΕΚ. Σε ένα δεν σκόραρε και η ομάδα του έμεινε "άσφαιρη" στη Λάρισα (0-0).

Ο Εζέκιελ Πόνσε έφτασε αισίως τα εννιά τέρματα σε 14 συμμετοχές στη φετινή Superleague, μετά τα δύο που πέτυχε στα Γιάννενα. Κι αυτό μάλιστα χωρίς να κάνει κατάχρηση στις επιθετικές προσπάθειες της ομάδας του. Συνολικά ο Αργεντινός μετράει 30 τελικές, δηλαδή περίπου δύο σε κάθε συμμετοχή του. Για βασικό φορ της ομάδας του, χαρακτηρίζονται σίγουρα λίγες. Κάθε τρίτη προσπάθειά του δηλαδή, καταλήγει στα αντίπαλα δίχτυα με την αναλογία του σε γκολ/τελικές να είναι από τις κορυφαίες σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.

Αν υπάρχει κάτι που έχει προβληματίσει; Το γεγονός ότι... σίγησε στα ντέρμπι. Από τα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος που δεν σκόραρε, τα δύο ήταν ήταν με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Κόντρα στον Ολυμπιακό ο 22χρονος φορ ήταν τραυματίας.

Δεν παύει πάντως ο Πόνσε να είναι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς επιθετικούς που είχε η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Εκτός άλλωστε από το γεγονός ότι βρίσκεται για τα καλά στο κόλπο για τη μάχη του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος, μιας και υπολείπεται μόλις δύο γκολ από τον 1ο της λίστας, Ευθύμη Κουλούρη, ο νεαρός φορ οδεύει ολοταχώς για να γίνει το πρώτο "κανόνι" του Δικεφάλου εδώ και μία δεκαετία.

Στο -2 από τον Αραούχο

Σε 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πέρυσι, ο Σέρχιο Αραούχο μέτρησε 11 τέρματα. Στο σύνολο 14 γκολ σε 41 ματς για όλες τις διοργανώσεις. O συμπατριώτης του βρίσκεται μόλις στο -4, αλλά και με 17 ματς λιγότερα στο ενεργητικό του!

Όσο για το πρωτάθλημα; Με δύο τέρματα ο Πόνσε ισοφαρίζει τον Αραούχο και με τρία δεν τον ξεπερνάει απλά, αλλά γίνεται ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ σε επίπεδο πρωταθλήματος εδώ και μία δεκαετία. Ναι, από την εποχή ενός άλλου Αργεντινού, του Ίσμαελ Μπλάνκο!

Τις περσινές επιδόσεις άλλωστε του Μάρκο Λιβάγια τις έχει ήδη ξεπεράσει, καθώς ο Κροάτης άσος σταμάτησε στα 8 γκολ (10 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις). Πριν τον Αραούχο ωστόσο είχαν να δουν οι φίλοι της ΑΕΚ παίκτη της ομάδας τους με διψήφιο αριθμό τερμάτων σε κανονική διάρκεια πρωταθλήματος (χωρίς πλέι οφ), από το μακρινό 2008-09!

Το 2016-17 πρώτος σκόρερ των "κιτρινόμαυρων" στη Superleague ήταν ο Πέκχαρτ, επίσης με 9 γκολ, όσα δηλαδή μετράει ήδη ο Πόνσε.

Την αμέσως προηγούμενη σεζόν, το κοντέρ σταμάτησε επίσης στα 9 γκολ για τους πρώτους σκόρερ της Ένωσης στο πρωτάθλημα. Τόσα μέτρησαν τόσο ο Χρήστος Αραβίδης, όσο κι ο Ρόναλντ Βάργκας. Το 2014-15 και το 2013-14 η ΑΕΚ απουσίαζε από τα μεγάλα "σαλόνια" καθώς αγωνίστηκε σε Γ' Εθνική και Football League αντίστοιχα. 

Όσο για τη χρονιά του υποβιβασμού της, το 2012-13 πέτυχε συνολικά 21 γκολ, μόλις ένα περισσότερο από τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν, τον Ραφίκ Τζιμπούρ (Ολυμπιακός)! Για την ίδια ξεχώρισε ο 17χρονος τότε Ταξιάρχης Φούντας με 4 τέρματα.

Πηγαίνοντας πιο πίσω, το ταβάνι και πάλι ήταν τα 9 γκολ του Βραζιλιάνου επιτελικού Λεονάρντο (2011-12) που έβαλε άλλο ένα στα πλέι οφ κι έφτασε τα 10. Μαζί με τα πλέι οφ επίσης 10 γκολ είχε και ο Λυμπερόπουλος, αλλά με λιγότερα τέρματα στην κανονική διάρκεια (7). Όσο για το 2010-11 αρχισκόρερ της ομάδας ήταν οι Ίσμαελ Μπλάνκο και Νάτσο σταματώντας στα 9 τέρματα, με τον δεύτερο να βάζει ακόμη ένα στα πλέι οφ. Χέρι-χέρι πήγαν οι δυο τους και το 2009-10. Στα 8 σταμάτησαν στην κανονική διάρκεια, άλλο ένα έβαλαν αμφότεροι στα πλέι οφ.

Και γυρνώντας ακριβώς μία 10ετία πίσω, το 2008-09, βρίσκουμε και πάλι τον Μπλάνκο να είναι πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, αυτή τη φορά με 14 γκολ στην κανονική διάρκεια κι άλλα τρία στα πλέι οφ. Σύνολο 17 σε 36 ματς πρωταθλήματος.

Πάει για πρωτιά και σε συνολικά γκολ

Εκτός ωστόσο από τις επιδόσεις του στο πρωτάθλημα, ο Εζέκιελ Πόνσε μπορεί να γίνει ο απόλυτος σκόρερ της ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις αυτή τη δεκαετία, αν πετύχει μόλις έξι γκολ ακόμα. Συγκεκριμένα εφόσον φτάσει στα 16 τέρματα, μιας και θα ξεπεράσει κατά ένα τον Ίσμαελ Μπλάνκο της σεζόν 2010-11. Στα 13 είχε σταματήσει ο “Ζορό” το 2009-10, ενώ τις ίδιες σεζόν ο Σκόκο είχε 12 και 11 γκολ αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πρώτους σκόρερ των τελευταίων ετών, ο Πέκχαρτ πρόπερσι μέτρησε συνολικά 12 γκολ, οι Βάργκας, Αραβίδης από 11, ο Λεονάρντο είχε 13 κι ο Νίκος Λυμπερόπουλος σταμάτησε στα 10.

Πηγή: sdna.gr