Οι ευρωπαϊκές αγοράς ξεκίνησαν με αδύναμες κινήσεις και αρνητικό πρόσημο την πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, με τους επενδυτές να έχουν στραμένη την προσοχή τους στην οικονομική πολιτική, τα στοιχεία του πληθωρισμού και τις εξελίξεις του ρωσο - ουκρανικού πολέμου.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,32%, στις 444,45 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,14% στις 13.939 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 πέφτει 2,0% στις 6.403 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο γράφει απώλειες 1,52% στις 23.886 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,13% στις 8.487 μονάδες.

Κλειστό είναι σήμερα το χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100).

Οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία ανακοινώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας και εμφάνισαν απροσδόκητη πτώση τον Μάρτιο, με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία να αναφέρει πως είχαν πτώση 0,1% σε μηνιαία βάση, σε πραγματικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές διεθνώς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις του ρωσο- ουκρανικού πολέμου και τις γεωπολιτικές συνέπειες.

Σήμερα διεξάγεται η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, με χαμηλές προσδοκίες, αναφορικά με την αποσαφήνιση της ευρωπαϊκής στάσης στο αίτημα της Gazprom για πληρωμή σε ρούβλι.

Όσον αφορά στις αδιατικές αγορές, επικράτησαν ανάμεικτες τάσεις με απώλειες, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα, που εμφάνισε συρρίκνωση τον Απρίλιο.