Χαμηλές πιθανότητες για ένταξη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη MSCI Greece Standard, διατηρεί η Morgan Stanley, όπως και για τη διαγραφή της Jumbo, προς το εξαμηνιαίο rebalancing το Μάιο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η μετοχή της Εθνικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI Greece και η κεφαλαιοποίησή της είναι κοντά στον τρέχον κατώτατο όριο για το βασικό δείκτη. Ωστόσο, σε τρέχουσες τιμές, η ένταξή της εξαρτάται από τη διαγραφή του τίτλου της Jumbo.

Αυτό, όπως εξηγεί η Morgan Stanley συμβαίνει εξαιτίας του μέγιστου αριθμού εταιρειών που δύναται να αποτελούν μέρος του δείκτη - επί του παρόντος 6, που είναι ήδη ο αριθμός των μετοχών του δείκτη. Επιπλέον, όπως σημειώνει το free float market cap είναι πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο. Εάν προστεθεί λοιπόν, ο αμερικανικός οίκος, θα περίμενε εισροές από τα passive funds ύψους 148 εκατ. δολαρίων ή κάλυψη 10 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάσει των μέσων συναλλαγών).

Για τη μετοχή της Jumbo, η Morgan Stanley θέτει επίσης χαμηλές πιθανότητες ως προς τη διαγραφή της από το δείκτη. Η πλήρης κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται επί του παρόντος κοντά στο ελάχιστο επίπεδο για να επαναταξινομηθεί ως μικρής κεφαλαιοποίησης για την αναπροσαρμογή του δείκτη το Μάιο. Εάν διαγραφεί, η αμερικανικός οίκος, υπολογίζει σε εκροές ύψους 118 εκατ. δολαρίων ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 30 ημερών για την κάλυψη.

Morgan Stanley
Από την άλλη αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Société Générale αναμένει να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM.

Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos. Η Société Générale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι λιγότερο πιθανή «delete close», ενώ οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής και της Mytilineos έχουν υψηλές πιθανότητες, «add», ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των ΕΛΠΕ (λιγότερο πιθανή).

Όπως είχαν επισημάνει οι αναλυτές, οι λόγοι διαγραφής της μετοχής της Jumbo είναι η κεφαλαιοποίηση (size) ενώ για τις άλλες δύο προσθήκες στο δείκτη (Εθνική Τράπεζα, Mytilineos) κινητήριος «μοχλός» αποτελεί η αύξηση του ειδικού βάρους του κλάδου στους δείκτες (segment) και η κεφαλαιοποίηση στην Εθνική, με πιθανότητες mid.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, οι εκροές της Jumbo αναμένεται να διαμορφωθούν στα 87,87 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα εκτιμώνται στα 118,74 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos τα 96,37 εκατ. δολάρια και για τα ΕΛΠΕ στα 24 εκατ. δολάρια.