Την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου επιταχύνουν κατά περίπου 50% τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί τους (ΟΠΕΚ+), σε μια συμφωνία που κρατά τη Ρωσία στην καρδιά του καρτέλ αλλά επίσης λαμβάνει υπόψιν τις πιέσεις μεγάλων καταναλωτών, όπως οι ΗΠΑ.

 

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ+ ενέκρινε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα είχε συμφωνηθεί αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, με την περαιτέρω αύξηση να έρχεται εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει επιδεινωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία στήριξε πλήρως το σχέδιο και οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στον χρόνο-ρεκόρ των μόλις 11 λεπτών, ανέφεραν αντιπρόσωποι των χωρών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού υποχωρούν 0,81% στα 114.34 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια του brent πέφτουν 0,89% στα 115.24 δολάρια ανά βαρέλι.

Η αύξηση της παραγωγής θα μοιραστεί αναλογικά μεταξύ των μελών, όπως γίνεται συνήθως. Οι χώρες που επέδειξαν αδυναμία να αυξήσουν την παραγωγή, όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία και, πιο πρόσφατα, η Ρωσία, θα αναλάβουν και πάλι υψηλότερη ποσόστωση. Αυτό σημαίνει πως η πραγματική αύξησης της προσφοράς μπορεί να είναι μικρότερη από το επίσημο μέγεθος, όπως συμβαίνει συχνά τους τελευταίους μήνες.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε πριν τη συνεδρίαση μετά από δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά εάν το ρωσικό πετρέλαιο υποχωρήσει λόγω των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο.

Ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν ρήξη στην ομάδα ΟΠΕΚ+, ως ακόμη και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, εν μέσω αμερικανοσαουδαραβικών ζυμώσεων.

Παρότι μέχρι τώρα, το Ριάντ δεν έδειχνε ιδιαίτερα διατεθειμένο να ανακουφίσει τις αγορές, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν είπε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως τα βασίλειο «έκανε ό,τι μπορούσε» και ότι το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο από το να προστεθούν απλώς βαρέλια στην αγορά».