Σε ρεκόρ από τον Ιούλιο του 2015 «σκαρφάλωσε» το ρούβλι, διεξάγοντας ένα ράλι που ανησυχεί την Τράπεζα της Ρωσίας καθώς μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας.

Το ρωσικό νόμισμα εκτινάχθηκε έως και 1,7% στα 55,44 ανά δολάριο, επεκτείνοντας την άνοδο του φέτος στο 35%, που είναι η μεγαλύτερη για συναλλαγματική ισοτιμία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το «άλμα» προκύπτει παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά συνολικά 1.050 μονάδες βάσης και χαλάρωσε τα capital controls που επιβλήθηκαν ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε ότι οι αρχές συζήτησαν για τη στόχευση της ισοτιμίας του ρουβλιού και την προτεραιότητα της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό απαιτεί μια «βέλτιστη» συναλλαγματική ισοτιμία 70-80 ρούβλια ανά δολάριο, προσέθεσε.

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των σχολίων του Μπελούσοφ, ανώτερος κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε για αλλαγή πολιτικής στην στόχευση του ρουβλιού.

«Εάν εφαρμοστούν οποιεσδήποτε ιδέες που σχετίζονται με τη στόχευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μείωση της αποτελεσματικότητας και απώλεια της κυριαρχίας της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται», δήλωσε ο Αλεξέι Ζαμπότκιν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Πούτιν, Αλεξέι Κούντριν είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι απίθανο να εξετάσει την επιλογή στόχευσης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg αναλυτές διατείνονται ότι οι αρχές δεν έχουν αποτελεσματικά μέσα για να επηρεάσουν το ρωσικό νόμισμα ακόμα κι αν το ήθελαν. Το να επιτραπεί σε ξένους να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία θα ήταν πολιτικά αδύνατο, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγο της Locko Bank.