Ανακάμπτει ελαφρώς ο χρυσός μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,5%, καθώς νωρίτερα το πολύτιμο μέταλλο υποχωρούσε σε χαμηλά 15 μηνών.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Πέμπτης (16.35 ώρα Ελλάδας) η τιμή του χρυσού στην spot αγορά διαμορφώνεται στα 1.703 δολάρια/ουγγιά με κέρδη της τάξης του 5%, ενώ νωρίτερα οι τιμές είχαν βρεθεί ακόμα και στα επίπεδα των 1682δολαρίων/ουγγιά, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαρτίου του 2021.

Σημειώνεται πως το πολύτιμο μέταλλο έχει γνωρίσει έντονη μεταβλητότητα φέτος, κάνοντας άλμα πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε έχει χάσει 19% της αξίας του καθώς η Federal Reserve προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και το αμερικανικό δολάριο πήρε την ανιούσα βρίσκοντας στήριξη στην αύξηση των επιτοκίων, τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και τους φόβους για ύφεση.

Καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην ΕΚΤ, ο χρυσός δυσκολεύεται να διατηρήσει τον παραδοσιακό του ρόλο ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, σχολιάζει ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγορών της Oanda. Υπάρχει κίνδυνος η τιμή να υποχωρήσει περαιτέρω, έως τα 1.450-1.500 δολάρια ανά ουγγιά, εάν δεν λειτουργήσει το σημείο στήριξης των 1.675 δολαρίων.