Άνοδο σημειώνουν την Δευτέρα οι τιμές του φυσικού αερίου καθώς στο κλίμα δεν βοηθάει η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που περιβάλλει το ζήτημα της επαναφοράς ή μη των ροών του Nordstream 1 στα φυσιολογικά τους επίπεδα μετά και από την καθυστέρηση επισκευής της τουρμπίνας.

 

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου πρώτου μήνα στο Άμστερνταμ κερδίζουν 3,27 ευρώ στα 164,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση 3,5 ευρώ στα 166 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι ροές διαμέσου του Nord Stream 1 προς την Ευρώπη παραμένουν στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού, μετά και από το τέλος της συντήρησης στην τουρμπίνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αγορά αναμένει εξελίξεις άμα τη επιστροφεί του εξοπλισμού καθώς και οποιαδήποτε σημάδια πως θα αυξηθούν οι ροές μόλις επανεγκατασταθεί η τουρμπίνα.

«Το outlook είναι πως οι τιμές θα παραμείνουν μεταβλητές και οι ανησυχίες για τον Nordstream 1 θα παραμείνουν υψηλές. Οποιεσδήποτε επικαιροποιήσεις σχετικά με την επισκευασμένη τουρμπίνα θα καθορίσουν την κίνηση των τιμών για άλλη μία φορά» δήλωσε στο Reuters, επικεφαλής ερευνών για το φυσικό αέριο της Refinitiv.

H επισκευασμένη τουρμπίνα θα εγκατασταθεί σε ένα σταθμό συμπίεσης του αγωγού μόλις επιστραφεί και τότε το φυσικό αέριο θα παρέχεται στους «αναλογούντες όγκους», εφόσον αυτό θα είναι «τεχνολογικά εφικτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.