Κατεύθυνση αναζητά το πετρέλαιο καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης ενώ η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή συνάντηση του ΟΠΕΚ+.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 4% στις αρχές Αυγούστου, καθώς η αγορά αφομοιώνει τα αδύναμα οικονομικά μεγέθη από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Το κλίμα της αγοράς στις αρχές του μήνα προκάλεσε ανησυχίες για τον ρυθμό της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μετά την απροσδόκητη συρρίκνωση της δραστηριότητας των εργοστασίων στην Κίνα και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της βιομηχανίας βελτιώθηκε οριακά μόνο τον Ιούλιο και ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες.

Οι μετρήσεις του PMI ήταν επίσης χαμηλότερες τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο στις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης και στη Νότια Κορέα.

Στην Κίνα, οι εξάρσεις του COVID τον Ιούλιο οδήγησαν σε απροσδόκητη συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα αναζωπύρωσαν τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση σε μεγάλες οικονομίες και εισαγωγείς αργού, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου στο μέλλον.

Οι έμποροι και οι αναλυτές της αγοράς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη μηνιαία συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 3 Αυγούστου, την πρώτη μετά την απόφαση του ομίλου να επαναφέρει όλες τις περικοπές για το 2020 μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

«Μετά τα κέρδη την περασμένη εβδομάδα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ αυτήν την εβδομάδα, όπου οι προσδοκίες για οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής τον Σεπτέμβριο είναι ελάχιστες. Τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα έχει μετατοπιστεί στα στοιχεία για τον κατασκευαστικό κλάδο της Κίνας και στη συρρίκνωση της ζήτησης που προκύπτει», δήλωσε τη Δευτέρα η Saxo Bank.

Την Τρίτη το απόγευμα (17.23 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 94 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,117% και το Brent στα 100,20 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,17%.